ΚοινωνίαΑρχείο

Ζητούν την παραμονή των προσφύγων σε Επίδαυρο και Πορτοχέλι

Αλληλέγγυοι πολίτες από τις επαρχίες Επιδαυρίας, Άργους και Ναυπλίας επιθυμούν την παραμονή των προσφύγων στην Αργολίδα και πέραν της λήξης του προγράμματος στις 31 Μαρτίου και γι’ αυτό το λόγο με ανακοίνωσή τους ζητούν συνάντηση με τον Τάσο Χειβιδόπουλο και τους δημάρχους Επιδαύρου και Ερμιονίδας ώστε να βρεθεί από κοινού μία λύση για την παραμονή των περίπου 200 προσφύγων στο νομό μας.

Από την άλλη οι πληροφορίες που έχουμε λένε πως κάποιοι από τους πρόσφυγες δεν επιθυμούν να μείνουν άλλο στην περιοχή μας, καθώς στόχος τους δεν είναι να παραμείνουν σε Ελληνικό έδαφος. Ωστόσο η επέκταση του προγράμματος αυτή την στιγμή φαντάζει ως η πιθανότερη εκδοχή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αλληλέγγυων:

Η μεταφορά των διακοσίων προσφύγων που διαμένουν στα τρία ξενοδοχεία σε Λυγουριό και Πόρτο Χέλι, μέσω προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που διαχειρίζεται η ΜΚΟ Praksis, ανέδειξε μια εκτεταμένη στάση αλληλεγγύης εκατοντάδων κάτοικων, κυρίως από το Λυγουριό, την Αρχαία Επίδαυρο, το Πορτο Χέλι, το Κρανίδι, αλλά και από όλη την έκταση του νομού, αλλά και φορέων, συλλόγων, όπως το τμήμα Θεατρικών Σπουδών, το Θεατροδρόμιο και ο Σύλλογος Λυγουριού ‘Ο Καββαδίας’ που τους στηρίζουν καθημερινά με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και ρούχα, αλλά φροντίζουν και για τη δημιουργική απασχόληση των προσφυγόπουλων. 

Επίσης, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως στην περιοχή του Λυγουριού κάτοικοι ανοίξανε τα σπίτια τους και φιλοξενούν πρόσφυγες, κατ’ αντιστοιχία με τις διαφορές περιοχές της χώρας που συμβαίνει το ίδιο. Αυτή η κατάσταση είναι συνέχεια της τεράστιας ανταπόκρισης των κατοίκων στα καλέσματα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, από διάφορους φορείς και κινήσεις πολιτών στο νομό, όπως αρκετών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, επιστημονικών σωματείων (Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος) του Αντιφασιστικού Αντιρατσιστικού Μετώπου Αργολίδας, του Κοινωνικού Παντοπωλείου Πολιτών Άργους, του πολιτιστικού συλλόγου του Τολού, ακόμα και της εκκλησίας του Τολού που μάζεψε μεγάλο αριθμό κλινοσκεπασμάτων και τροφίμων.

Όμως, αυτό το πρόγραμμα φιλοξενίας λήγει στις 31/3, εξέλιξη που θα σημάνει ότι οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε άγνωστο μέρος, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό από τα επίσημα χείλη που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά τους εδώ, ποια θα είναι η τύχη τους μετά την παραπάνω καταληκτική ημερομηνία. Εμείς οι αλληλέγυοι/ες πολίτες, που από τις πρώτες ώρες της άφιξης των προσφύγων στο νομό είμαστε σε επαφή μαζί τους, αναγνωρίζουμε ότι οι τωρινές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Αργολίδα είναι ανθρώπινες και τους δίνουν ανακούφιση μετά από ένα διάστημα έντονης ταλαιπωρίας στην διάρκεια της προσφυγικής τους πορείας (διέλευση από την Τουρκία, κύματα του Αιγαίου, λασπότοπος της Ειδομένης, καταυλισμός στο λιμάνι του Πειραιά). Επομένως, ζητάμε την παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι να σχεδιαστεί μια λύση μετεγκατάστασης, κοινά συμφωνημένης, ανθρώπινη και συμβατή με την ιδιότητα του πρόσφυγα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Στο διάστημα της παράτασης της φιλοξενίας τους, μπορεί να πραγματοποιηθεί, εδώ, η συνέντευξη από την EASO ( Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου), διαδικασία απαραίτητη για τη απόδοση του ασύλου τους και είναι κάτι που οι ίδιοι οι πρόσφυγες την περιμένουν με αγωνία.

Για να εγκριθεί η παράταση του προγράμματος θέλουμε να συναντηθούμε, άμεσα, δηλαδή τις επόμενες ώρες με τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο, μαζί αν είναι δυνατόν, και με τους Δημάρχους Επιδαύρου και Ερμιονίδας, ώστε απο κοινού να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, για να μην καταλήξουν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον νομό σε σκηνές κάποιου “κέντρου φιλοξενίας” ή σε οποιοδήποτε καταυλισμό, με τις τεράστιες λειτουργικές τους ελλείψεις που καθιστούν τη διαβίωση εκεί απάνθρωπη, ειδικά για τα παιδιά και τους αρρώστους βάζοντας σε κίνδυνο την σωματική και ψυχική τους υγεία. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι αιρετές διοικήσεις στο νομό την κρίσιμη ανθρωπιστική πλευρά του αιτήματος μας, να ανταπεξέλθουν άμεσα, σε προτεραιότητα και με δημόσιο τρόπο, επιδεικνύοντας γρηγοράδα και πρακτικό πνεύμα προκειμένου να ξεπεραστεί η ανοργανωσιά και οι αντιφάσεις της κεντρικής διοίκησης και παράλληλα αξιοποιώντας την ευρεία διάθεση αλληλεγγύης και προσφοράς των Αργολιδέων.