Η ιδρυτική Πράξη της «Αμφικτυονίας Αρχαίων Πόλεων» υπεγράφει χθες το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσία του ΔημάρχουΝαυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου, του δημάρχου Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου, του Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη ο οποίος είχε και την ιδέα, του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, μελών της UNESCO και του Πρέσβη της Κινεζικής Δημοκρατίας.
Από την υπογραφή της πράξης δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, το Άργος, καθώς και το Ναύπλιο, στην Αμφικτυονία άλλωστε προσχωρούν οι Δήμοι όλης της χώρας που έχουν επισκέψιμους μουσειακούς ή αρχαιολογικούς χώρους με πλούσια ιστορία. Μέλη της Αμφικτυονίας είναι Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι και φορείς, ενώ την «αιγίδα» του θεσμού έχουν το υπουργείο Εσωτερικών, η Ένωση Περιφερειών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Βασική επιδίωξη της Αμφικτυονίας είναι η προώθηση και βέλτιστη οργάνωση του ελληνικού πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο και η σωστή διαχείριση των θεμάτων του, όπως η προστασία, η διεκδίκηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Στους στόχους της Αμφικτυονίας περιλαμβάνεται η διεκδίκηση και επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα με την συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς φήμης. Ο Δήμος Άργους Μυκηνών με την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, το Άργος, θα συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής του κληρονομιάς και την τουριστική ανάπτυξη των αρχαιολογικών του χώρων.
Ο Δημήτρης Κωστούρος επεσήμανε ότι, «πρόκειται για έναν νέο θεσμό που παίρνει «σάρκα και οστά» με πρωτοβουλία του δημάρχου Μαραθώνος, Ηλία Ψηνάκη και βασική επιδίωξή του είναι η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στους στόχους της Αμφικτυονίας περιλαμβάνεται και η διεκδίκηση και επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα».
Αντίστοιχα ο Δημήτρης Καμπόσος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη γι αυτή του την πρωτοβουλία και την ελπίδα για μια αγαστή συνεργασία που θα οδηγήσει σε επιτυχίες την χώρα μας. «Στην τοπική αυτοδιοίκηση χτυπά η καρδιά του κρατικού μηχανισμού και έχουμε την δυνατότητα οι δήμαρχοι να διεκδικούμε για τον τόπο μας αφουγκραζόμενοι πάντα τις ανάγκες των δημοτών μας. Η σύμπραξη αυτή έχει μόνο θετικά πρόσημα για την Ελλάδα» τόνισε ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Καμπόσος.
Αμφικτυονία κατά την αρχαιότητα ήταν οργάνωση αρχαίων ελληνικών Πόλεων σε ενώσεις με μέλη από πολλές πόλεις, με κέντρο διάφορους ναούς. Υπήρχαν αρκετές Αμφικτυονίες, με πιο γνωστή αυτή της Κεντρικής Ελλάδας, με κέντρο τους Δελφούς. Τα κύρια καθήκοντα μιας αμφικτυονίας αφορούσαν κυρίως την εποπτεία των ιερών αυτών χώρων αλλά αποκτούσαν συχνά και πολιτική δύναμη.
Η λέξη Αμφικτυονία προέρχεται από την λέξη «αμφικτύονας» που σημαίνει «αυτός που κατοικεί τριγύρω, ο γείτονας». Αυτή, με την σειρά της, προέρχεται από το πρόθεμα «αμφί-» και την λέξη «κτοίνα» που σημαίνει οικισμός. Κατά μία άλλη εκδοχή, η λέξη προέρχεται από τον Αμφικτύονα, τον αδερφό του Έλληνα.