ΚοινωνίαΑρχείο

Τι έκανε το υπουργείο για να βελτιώσει τις συνθήκες στις φυλακές Ναυπλίου

Λύση στο πρόβλημα της υπερπλήρωσης του Καταστήματος Κράτησης του Ναυπλίου έδωσε το υπουργείο με μείωση κατά 18 άτομα (3%) του πληθυσμού, όπως και με επίσκεψη του αγροτικού γιατρού για τα θέματα ιατρικής περίθαλψης.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου σε ερώτηση του Γιάννη Μανιάτη, σχετικά με το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και τις συνθήκες που επικρατούν στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου και στα Καταστήματα Κράτησης της υπόλοιπης Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Παρασκευόπουλου:
 «…η μείωση του συνολικού αριθμού των κρατουμένων είναι αναγκαία προκειμένου να επιδιωχθούν οι βασικοί στόχοι της σωφρονιστικής μας πολιτικής… Το Υπουργείο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του …

Αναφορικά με την υπερπλήρωση του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου, αυτή ανέρχεται την 16η Μαρτίου 2016 σε 572 άτομα έναντι 590 ατόμων την 16η Μαρτίου 2015. Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας χώρου εκπαίδευσης και κατάρτισης κρατουμένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.  

Με τις αριθ. 515/2-2-2015 και 5159/2-2-2015 (ΦΕΚ Β’ 238) αποφάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετατάχθηκαν στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου 7 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί στον κλάδο ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης και 5 στον κλάδο ΔΕ Φύλαξης. 

Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτικό, το Κατάστημα επισκέπτονται 1 ιατρός ειδικότητας οδοντιατρικής και 1 αγροτικός ιατρός του Κέντρου Υγείας Λυγουριού. Στην αριθ. 4Κ/2014 προκήρυξη του ΑΣΕΠ περιλαμβανόταν 1 θέση ιατρού ειδικότητας παθολογίας στο εν λόγω Κατάστημα για την οποία, ωστόσο, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Επιπλέον, υπηρετούν, 1 νοσηλεύτρια (η οποία καλύπτει την προβλεπόμενη οργανική θέση) και 1 ακόμη στο πλαίσιο προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Επιπροσθέτως, το εν λόγω Κατάστημα εξυπηρετείται από τις νοσηλευτικές μονάδες Ναυπλίου και Άργους».