ΠολιτισμόςΑρχείο

Τελικά τον φάγαμε τον άνθρωπο! Παραιτήθηκε ο Βέλγος…

Την παραίτησή του δήλωσε σήμερα το πρωί ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιαν Φαμπρ μετά την σωρεία αντιδράσεων για τις αρχικές του εξαγγελίες που έκαναν λόγο για διεθνοποίηση και μπόλιασμα με Βέλγικα στοιχεία, παραμερίζοντας τους Έλληνες καλλιτέχνες.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών μετά από μiα σωρεία ολέθριων λαθών και την αδυναμία του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά να διαχειριστεί την κατάσταση, ο Βέλγος έπραξε τα αυτονόητα. Την παραίτησή του μάλιστα την υπέβαλε όχι στον υπουργό Πολιτισμού, αλλά στην διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά.


Γιατί παραιτήθηκε;

Στην ιστοσελίδα της βελγικής εφημερίδας «L’ avenir» δημοσιεύτηκε η πρώτη δήλωση του Γιαν Φαμπρ για την παραίτησή του: «Δέχθηκα την πρόταση που μου έκανε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού με τον όρο ότι θα μπορούσα να κάνω τις καλλιτεχνικές επιλογές μου σε καθεστώς ελευθερίας. Αυτό δεν φαίνεται πλέον δυνατό στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργάζομαι σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο έφτασα με ανοιχτό μυαλό και καρδιά».

Από το υπουργείο Πολιτισμού πάντως δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση και όπως αναφέρεται γίνονται προσπάθειες για να μεταπειστεί και να παραμείνει στη θέση του. Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου ούτε διαψεύδει αλλά ούτε και επιβεβαιώνει την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ.


Τι είχε δηλώσει η Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. μετά τις αντιδράσεις

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αφού πρώτα συγκροτήθηκε σε σώμα και ενημερώθηκε για τις τρέχουσες εξελίξεις και τα δυσμενή οικονομικά, ανέφερε πως αναγνωρίζει το γεγονός ότι, καθώς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε πολύ πρόσφατα τα καθήκοντα του, δεν κατέστη δυνατόν -όπως και ο ίδιος δήλωσε- να περιλάβει στο φετινό πρόγραμμα άλλες ελληνικές συμμετοχές, πέραν αυτών που υποβλήθηκαν από τους θεσμικούς φορείς. Ταυτόχρονα όμως, το ΔΣ αναγνωρίζει την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις.

Για το σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί -υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας – τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία από το ΔΣ λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της στο ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες, όπως προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, και τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.