ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πόσο θα πάει το νερό στο Άργος;

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Άλλος Δρόμος» αναφέρεται στην επικείμενη αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΥΑΑΡΜ, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της, θα είναι προς τα πάνω. Το θέμα θα συζητηθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί ακόμα το τι ακριβώς περιλαμβάνει το σχέδιο επαναπροσδιορισμού των τιμολογίων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Άργους – Μυκηνών.

Να θυμίσουμε πως πριν 2 χρόνια (Φεβρουάριος 2014) είχε ανακοινωθεί έκπτωση στο πάγιο κατά 25%, μία έκπτωση που δεν ξέρουμε τι θα απογίνει…

 
Όπως αναφέρει η παράταξη Νικητόπουλου:

« Μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους-Μυκηνών, δηλαδή της παράταξης του κ. Καμπόσου,  για την αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού το 2016, ακολουθεί και αύξηση των τιμολογίων της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ., πάλι με απόφαση της πλειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης που βρήκε κάθετα αντίθετη την αντιπολίτευση.

Η πρόταση αύξησης των τιμολογίων, ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο στις 27 Ιανουαρίου 2016, αλλά αποσύρθηκε σαν θέμα και δε συζητήθηκε καν! Διευκρινίζουμε ότι η απόφαση για αυξήσεις ψηφίστηκε μόνο από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΡΜ, δηλαδή την παράταξη του κ. Καμπόσου… Ο πραγματικός λόγος της απόσυρσης του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε στους πολίτες και αναστάτωσε την παράταξη του δημάρχου, με τελικό αποτέλεσμα να ανακληθεί. Δύο μήνες μετά, η νέα πρόταση προς το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΡΜ περιλαμβάνει και πάλι αυξήσεις των παγίων στο δήμο και σε ΟΛΑ τα δημοτικά διαμερίσματα, στην οποία δε λήφθηκαν καθόλου υπ’ όψιν ούτε συζητήθηκαν οι προτάσεις των τοπικών συμβουλίων που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τη λογική της δημοτικής αρχής, παρόλο που η πλειοψηφία των τοπικών συμβούλων ανήκει στην ίδια την παράταξη του δημάρχου…

Η νέα πρόταση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑΡΜ η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 12 Απριλίου, περιλαμβάνει αυξήσεις στα πάγια ΣΕ ΟΛΑ τα δημοτικά διαμερίσματα πλην ενός και η παράταξη του δημάρχου προσπαθεί να θολώσει τα νερά φέρνοντας αλλαγές στα κυβικά κατανάλωσης με μείωση χρέωσης. Το τελικό αποτέλεσμα όμως έρχεται με απλά μαθηματικά και ο πολίτης θα το διαπιστώσει στους επόμενους αυξημένους λογαριασμούς του.

Εξετάζοντας αποφάσεις του πρόσφατου παρελθόντος, που αφορούν την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑΡΜ, θυμόμαστε τη μείωση του παγίου κατά 25%  το Φλεβάρη του 2014… Προφανώς και  πιστεύουμε ότι η απόφαση εκείνη αποτελούσε μια προεκλογική κίνηση, εφόσον ήρθε μόλις 3 μήνες πριν τις εκλογές του 2014. Τώρα η πλειοψηφία αναιρεί τη λογική που είχε τότε εκφράσει ότι η μείωση έγινε γιατί η επιχείρηση έχει κοινωνικό πρόσωπο. Σήμερα χωρίς να έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο από εκείνη την περίοδο, επιβάλλονται από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΡΜ δυσβάστακτες αυξήσεις, παρόλο που ο πολίτης ήδη αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του κάτι το οποίο και ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΑΡΜ επιβεβαιώνει στην εισήγησή του, και συγκεκριμένα αναφέρει ότι η εισπραξιμότητα των οφειλών έχει πέσει στο 48% .

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων της επιχείρησης και κατά τον προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών, η τελευταία προεκλογική μείωση του παγίου κατά 25% στοίχισε στην επιχείρηση 2.000.000€ για τη διετία 2014-2015. Αυτό δείχνει τον ερασιτεχνισμό της λειτουργίας της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΡΜ, η οποία συνεχώς διαμαρτύρεται ότι παρέλαβε χρέη από τις προηγούμενες διοικήσεις, ξεχνώντας αυτά που η ίδια δημιούργησε.

Εμείς σαν παράταξη πιστεύουμε ότι η οικονομική εξυγίανση  της επιχείρησης περνά υποχρεωτικά μέσα από τη μείωση των δαπανών της και τον εξορθολογισμό των εξόδων της, με αναλυτική πρόταση που έχει ήδη αποσταλεί στη ΔΕΥΑΑΡΜ.

Περιληπτικά αναφέρουμε:

  • Όπως έχουμε δηλώσει και κατά τις συζητήσεις των προϋπολογισμών του 2015 και του 2016 δεν μπορεί η προμήθεια των υλικών και η συντήρηση των δικτύων να γίνεται με απευθείας ανάθεση σε προμηθευτές και εργολάβους. Η συντήρηση θα έπρεπε να γίνεται εξ’ ολοκλήρου από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΑΡΜ που έχουν την τεχνογνωσία και η προμήθεια των υλικών να γίνεται συνολικά με διαγωνισμό ώστε να τα προμηθευόμαστε με σημαντικές εκπτώσεις. Αντί λοιπόν η συμπολίτευση να προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες της επιχείρησης, βαρύνει τον πολίτη ώστε να αυξήσει τα έσοδά της.
  • Η οποιαδήποτε αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλυτική έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας που να αναφέρει με σαφήνεια ποια είναι τα ποσά που θα εισπραχθούν και πώς αυτά θα διατεθούν, εξ άλλου εμείς έχουμε καταθέσει πλαίσιο για την συνολική αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΑΡΜ έτσι ώστε να είναι λειτουργική βιώσιμη και με προσιτό τιμολόγιο.
  • Μέχρι ακόμα και σήμερα η επιχείρηση η ίδια δε γνωρίζει το κόστος ανά κυβικό της ύδρευσης ούτε το κόστος της αποχέτευσης. Ενώ λοιπόν δεν έχει γνώση αυτών των πολύ σημαντικών στοιχείων προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να λύσει το οικονομικό της πρόβλημα.

        
Συμπερασματικά η δημοτική αρχή φέρνει προεκλογικά μειώσεις και δύο χρόνια μετά κάτω από το βάρος του οικονομικού αδιεξόδου που η ίδια δημιούργησε επιβάλλει αυξήσεις από 30% έως και 120% (!!!) στα πάγια.

Εμείς από την πλευρά μας, πιστεύουμε ότι η επιχείρηση μπορεί να σταθεί οικονομικά στα πόδια της μόνο με τον εξορθολογισμό και τη μείωση των δαπανών της και χωρίς ακραίες χρεώσεις να συνεχίσει τη λειτουργία της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των εργαζομένων της.»