Site icon Αρχείο anagnostis.org

Βραβεύτηκε η «Αναταυτοποίηση της Νεμέας»

Βραβεύτηκε η «Αναταυτοποίηση της Νεμέας»

Η αρχιτεκτονική μελέτη για την «Αναταυτοποίηση της Νεμέας» που υλοποίησε στο σύνολο της η Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε., βραβεύτηκε με το τιμητικό βραβείο “Ασημένιο Βραβείο για την Αρχιτεκτονική“, από το θεσμό “Tourism Awards 2016” και υπό την κρίση γνωστών προσωπικοτήτων, ακαδημαϊκών διεθνούς εμβέλειας, επιτυχημένων practitioners και φημισμένων συμβούλων επιχειρήσεων. Το βραβείο παρέλαβε η συνεργάτης της Εταιρείας μας Αρχιτέκτων και Αρχιτέκτων τοπίου κα Ξένια Μαστοράκη το γραφείο της οποίας (LandmArch. Landscape Architecture) εκπόνησε την Μελέτη για λογαριασμό της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε. και του Δήμου Νεμέας.

Η τελετή απονομής έλαβε χώρα στην αίθουσα Banquet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Νεμέας Κων/νος Καλαντζής, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε., Χαράλαμπος Λυσίκατος, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε., Μαρίνος Μπερέτσος και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της εταιρίας Άννα Κοδέλλα.
 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Αρχιτεκτονική Τοπίου ως επιστήμη έχει μικρή πρακτική στην Ελλάδα. Παρ ‘όλα αυτά, είναι εξαιρετικά σημαντική για την προώθηση ενός από τα σημαντικότερα ελληνικά τουριστικά προϊόντα, το μοναδικής ομορφιάς τοπίο μας.

Στην LandmArch, στόχος των έργων μας είναι να πρεσβεύουν την αρχιτεκτονική τοπίου, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να επαναφέρουμε στο ελληνικό τοπίο την ξεχασμένη ταυτότητά του, δίνοντας έμφαση στην οικολογία, την αειφορία, την προσβασιμότητα και την ομορφιά χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΈΡΓΟΥ
Η Νεμέα φημίζεται τόσο για την ιστορία και μυθολογία της όσο και για την αρχαία παράδοση της στην παραγωγή κρασιού. Παρόλα αυτά, σήμερα, δεν αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, λόγω των πολύ κακών της υποδομών και την έλλειψη οργανωμένου προγράμματος περιήγησης στα αξιοθέατά της. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να συναγωνιστεί παρεμφερείς τουριστικούς προορισμούς που έχουν την ίδια παράδοση, με κύριο θέμα την παραγωγή κρασιού.

Αυτό το διπλό έργο αφορά στον εκσυγχρονισμό της βασικής αστικής δομής της Νεμέας, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση της πόλης με το νέο Μουσείο Οίνου, που θα αποτελέσει και το νέο τοπόσημο της περιοχής. Η σχέση της πόλης με την αρχαία ιστορία και μυθολογία, καθώς και η παραγωγή του περίφημου ΠΟΠ οίνου “ΝΕΜΕΑ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ” αποτελούν τις βασικές γραμμές για την ανασήμανση της πόλης, προκειμένου να μετατραπεί σε έναν νέο οινοτουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας.
 

Στόχοι:

 
Στήριξη του τουρισμού

 
Υλικά:

 
Είναι επικερδής για τον κύριο του έργου


Γρανίτης:

 
Δεν χρειάζονται συντήρηση και απαιτούν ελάχιστες διαδικασίες καθαρισμού Corten:

 
Χαλίκι:

 
Εξυπηρετεί την άμεση αποστράγγιση του νερού στο υπέδαφος

Στοιχεία νερού:

 
Η μελέτη αυτή εισάγει καινοτόμα αρχιτεκτονικά στοιχεία και εφαρμογές, με τρόπο που να ενισχύει το φυσικό τοπίο της περιοχής, προσφέροντας ταυτόχρονα οικολογικές λύσεις.

Αξιοποιούνται και ενισχύονται οι φυσικοί πόροι και το τοπικό οικοσύστημα. Προτείνονται λύσεις με σκοπό την προσβασιμότητα από όλες τις κοινωνικές ομάδες (όδευση τυφλών, ράμπες αναπήρων) και τέλος εισάγονται σύγχρονες τεχνολογίες (συστήματα φωτισμού LED, ηχητικά μηνύματα στα φανάρια και τη γενικότερη σήμανση κ.α.)

Με αυτό τον τρόπο προσφέρεται στον επισκέπτη ένα τοπίο υψηλής αισθητικής και λειτουργικής ποιότητας, υπηρεσιών και χρήσεων γης, ώστε να αναδειχθεί ο τόπος και η ιστορία του και ο ίδιος να βιώσει μια μοναδική εμπειρία γύρω από τον τόπο, την παραγωγή και τη γεύση τελικά του τοπικού, αρχαίου αυτού οίνου.
 

Exit mobile version