ΕυρώπηΑρχείο

Τι είπαν Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί για το ελληνικό πρόγραμμα

Ο κ. Ντομπρόβσκις επεσήμανε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς και ότι “η επιτυχής αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος βρίσκεται εντός στόχου”. “Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο ανθεκτική από ότι είχαν δείξει οι προβλέψεις το χειμώνα του περασμένου έτους. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό”, πρόσθεσε.
 
Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πρόγραμμα μέσω της FAWG, της οποίας ηγείται ο Roberto Gualtieri (Σοσιαλιστές, Ιταλία). Επιβεβαίωσε ότι ο δημοσιονομικός στόχος για την Ελλάδα παραμένει η επίτευξη 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, χρειάζεται να προέλθει από τη συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (1% του ΑΕΠ), από τις μεταρρυθμίσεις στους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής (1% του ΑΕΠ ) και από άλλες εξοικονομήσεις (1% του ΑΕΠ). “Το να ζητήσει κανείς, σε αυτή τη φάση, επιπλέον προσπάθειες θα έχει αρνητικές επιπτώσεις”, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
 
Η ελάφρυνση του χρέους στην ατζέντα της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα
Το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα βρεθεί στην ατζέντα της συνόδου.
 
Ερωτηθείς για το ρόλο του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις και για το αν το Eurogroup έχει μία κοινή γραμμή, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη. Υπογράμμισε ακόμη ότι η λήψη αποφάσεων δεν είναι υποκειμενική, καθώς οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με βάση το μνημόνιο που υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο λειτουργεί ως χάρτης πορείας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
 
Κόκκινη γραμμή το κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους
Και οι δύο Επίτροποι προειδοποίησαν για τις όποιες μη ρεαλιστικές αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό μετά από την επίτευξη συμφωνίας για το τρέχον πακέτο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους αποτελεί κόκκινη γραμμή.