ΟικονομίαΑρχείο

Νόμιμο και παράνομο στοίχημα: Η νέα Blacklist με τις μη αδειοδοτημένες εταιρείες

Blacklist είναι ο κατάλογος που έχει εκδώσει η Επιτροπή Ελέγχου και Τυχερών Παιγνίων με τους μη αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Η 1η Blacklist εκδόθηκε το 2013 και χθες (14/4/2016) ανακοινώθηκε η 8η αναθεωρημένη έκδοση της με 28 νέες ιστοσελίδες που προσφέρουν παιχνίδια τύπου Lotto (ηλεκτρονικές λοταρίες). Συνολικά στη Blacklist εμπεριέχονται 489 ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στοιχημάτων στο κόσμο,  κορυφαία καζίνο και ιστοσελίδες που προσφέρουν online πόκερ.

Ως ανεξάρτητη αρχή, η ΕΕΕΠ, από την πρώτη μέρα λειτουργία της έχει θέσει ως στόχο την προστασία του κοινωνικού συνόλου από κάθε κίνδυνο που μπορεί να προκύψει κατά την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια. Ο μαύρος κατάλογος της Επιτροπής είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς περιόρισε αρκετά την πρόσβαση σε εταιρείες αμφιβόλου προελεύσεως, που σε αρκετές περιπτώσεις εξαπατούσαν τους παίκτες και αφαιρούσαν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Σε ότι αφορά το αθλητικό στοίχημα, ο νόμος 4002/2011 και η μεταβατική περίοδος που δημιουργήθηκε έφερε έκτος ελληνικής αγοράς και εντός της λίστας εταιρείες κολοσσούς, που συναλλάσσονται στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου. Η ρύθμιση της στοιχηματικής αγοράς στην Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά και η blacklist είναι το μοναδικό όπλο που δίνει ο Ν.4002/2011 στην Επιτροπή, ώστε να διαχωρίσει τις παράνομες από τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες.

Η πρώτη έκδοση της Blacklist είχε φέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, κυρίως λόγω των προστίμων που προέβλεπε η νομοθεσία για τις εταιρείες που προσέφεραν παράνομα τις υπηρεσίες τους στη χώρα. Μερικοί εκ των μεγαλύτερων Βρετανών Bookmakers (William Hill, Ladbrokes κλπ) και το ανταλλακτήριο της Betfair δεν βρίσκονται στη Blacklist, καθώς αποχώρησαν οικειοθελώς από την Ελλάδα, όμως κορυφαίες εταιρείες όπως η Bwin, η Pinnacle ή η Dafabet, που συνέχισαν παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕΕΠ να λειτουργούν κανονικά βρέθηκαν μετά από μικρό χρονικό διάστημα στη λίστα.

Το εάν θα συνεχιστεί η μεταβατική περίοδος που ορίζει ο ν.4002/2011 και το μέχρι πότε θα συνεχίσει να υπάρχει η Blacklist είναι κάτι που προς το παρών δεν μπορεί να απαντηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση παρόλο που κατά καιρούς αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν εξελίξεις, δεν έχει πάρει καμία απόφαση για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Μέχρι να παρθούν αποφάσεις, οι Έλληνες παίκτες ναι μεν θα προστατεύονται από μη ασφαλείς και αναξιόπιστες εταιρίες, παράλληλα όμως δεν θα έχουν πρόσβαση στα κορυφαία προϊόντα και υπηρεσίες των μεγαλυτέρων εταιριών τυχερών παιχνιδιών.

Οι 28 ιστοσελίδες που προστέθηκαν στην 8η αναθεωρημένη Blacklist

462. thelotter.com
463. onelotto.com
464. agentlotto.com
465. localotto.com
466. lottoatlas.com
467. thepowerball.net
468. buy-online-lottery-tickets.com
469. onlinelotteryshop.com
470. lottiworld.com
471. PlayHugeLottos.com
472. worldlotteryclub.com
473. congalotto.com
474. wintrillions.com
475. lotto365.com
476. lottosonline.com
477. icelotto.com
478. lottosend.com
479. lotterymaster.com
480. playeuromillions.com
481. giantlottos.com
482. lottobooker.com
483. 365lottoworld.com
484. lottoleader.com
485. luckylottos.com
486. smart-winners.com
487. sun7lottery.com
488. eurolotto.com
489. lotteryshop.com

Δείτε ολόκληρο τον κατάλογο ΕΔΩ.