ΠολιτικήΑρχείο

Πως εξελίσσονται οι διαδικασίες για τους υδρογονάνθρακες (Βίντεο)

Σε συζήτηση για τα θέματα των υδρογονοναθράκων και του μέλλοντος της χώρας, συμμετείχε ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Μανιάτης, στο κανάλι Kontra Channel και την εκπομπή των Μάκη Κουρή και Σωτήρη Ξενάκη «Επί του πιεστηρίου». Μερικά από τα σημεία της τοποθέτησής του:

  • Με δικές μας πρωτοβουλίες ολοκληρώνονται σύντομα οι διαδικασίες για έρευνες υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα. Υπάρχουν εννέα περιοχές της χώρας, Ιόνιο, Πελοπόννησος και Νότια Κρήτη που έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την έρευνα υδρογονανθράκων. Αυτό πρακτικά σημαίνει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες και περισσότερα έσοδα για το κράτος. 
  • Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την αξιοπιστία της χώρας στο συγκεκριμένο πεδίο. Όταν όλες οι χώρες έχουν αποδεδειγμένα έσοδα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η Ελλάδα γιατί όχι; 
  • Ο πατριωτισμός μπορεί να έχει συντηρητικό και προοδευτικό πρόσημο. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με εθνικισμό. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη να ξαναπιστέψει σ’ αυτό που μας ενώνει όλους: Μία Ελλάδα εξωστρεφής, φιλοευρωπαϊκή, με περιφερειακές συνεργασίες, ισότιμος εταίρος στο διεθνές περιβάλλον. Αρκεί όμως μόνο το πατριωτικός; Όχι, χρειάζεται το πολιτικό πρόσημο να είναι προοδευτικό. Ο Προοδευτικός Πατριωτισμός διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την παραγωγή εθνικού πλούτου με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σεβασμό στο περιβάλλον, συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινωνικές ομάδες και δεν αποκλείει κανέναν, και περιλαμβάνει όλες τις περιφέρειες της χώρας.