Site icon Αρχείο anagnostis.org

Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την τρομοκρατία

Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την τρομοκρατία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την επίτευξη αποτελεσματικής και πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας της ΕΕ, με βάση το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για την Ασφάλεια που παρουσιάστηκε στις 28 Απριλίου 2015. Μολονότι την ευθύνη για την ασφάλεια φέρουν κυρίως τα κράτη μέλη, οι διακρατικές απειλές όπως η τρομοκρατία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναπτύσσονται τα εργαλεία, οι υποδομές και το περιβάλλον που απαιτούνται ώστε οι εθνικές αρχές να συνεργάζονται αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κοινής πρόκλησης. Αλλά η πλήρης προστιθέμενη αξία μιας Ένωσης Ασφάλειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση αυτού του πλαισίου για την κάλυψη επιχειρησιακά τρωτών σημείων και πληροφοριακών κενών. Αυτό απαιτεί ριζική αλλαγή στο επίπεδο των κρατών μελών και των οικείων αρχών επιβολής του νόμου, σε στενή συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ.
 
Ο πρώτος Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς δήλωσε σχετικά: «Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα. Οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την εσωτερική ασφάλεια. Ωστόσο, πρέπει να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά για την πρόληψη της τρομοκρατίας και τον εντοπισμό των δραστών. Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο και τα εργαλεία για αυτόν τον σκοπό, αλλά αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσουν τα κράτη μέλη. Οι αρχές επιβολής του νόμου σε όλα τα κράτη μέλη μας θα πρέπει και να “σκέφτονται ευρωπαϊκά” και να “δρουν ευρωπαϊκά”, διότι η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί κοινή ευθύνη.»
 
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρόσθεσε: «Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δημιουργία χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, χωρίς εσωτερικά σύνορα για τους πολίτες της. Η εσωτερική ασφάλεια ενός κράτους μέλους είναι η εσωτερική ασφάλεια όλων των κρατών μελών. Ο κατακερματισμός μας καθιστά ευάλωτους. Αυτόν τον κατακερματισμό εκμεταλλεύονται στο έπακρο τρομοκράτες και εγκληματίες, όπως κατέστη φανερό με τις πρόσφατες επιθέσεις σε αρκετά από τα κράτη μέλη μας. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση και να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις μας σε δράση για να επιτύχουμε πραγματική Ένωση Ασφάλειας στην ΕΕ.»
 
Σε μια Ένωση Ασφάλειας, οι αστυνομικές δυνάμεις σε ένα κράτος μέλος θα πρέπει να ανταλλάσσουν αυτόματα σημαντικές πληροφορίες με συναδέλφους σε άλλα κράτη μέλη. Η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Επιτροπή καταγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τις δράσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Ασφάλεια, εντοπίζει τα κενά εφαρμογής στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και καθορίζει τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την κάλυψη αυτών των κενών. Παρέχει χάρτη πορείας στον οποίο προσδιορίζονται ορισμένοι τομείς προτεραιότητας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπου απαιτείται η θέσπιση και η εφαρμογή μέτρων που προτείνει η Επιτροπή, καθώς και περαιτέρω δράση. Τα μέτρα αυτά, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συλλογικής ικανότητας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, περιλαμβάνουν:
 

 

Exit mobile version