ΡεπορτάζΑρχείο

Ταβέρνα, ποτάκι και ολίγον από κατάνυξη στο ασφυκτικά γεμάτο Ναύπλιο

Το αδιαχώρητο στην κυριολεξία συνέβη στο Ναύπλιο όπου χιλιάδες κόσμος συνωστιστηκε στην Πλατεία Συντάγματος και τα πέριξ για την καθιερωμένη ιεροτελεστία της Μεγάλης Παρασκευής, με κύριο χαρακτηριστικό την πολυπολιτισμικότητα αφού φέτος ήταν αρκετοί και οι ξένοι τουρίστες που τους δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την χριστιανική τελετή.

Μετά την ακολουθία του Επιτάφιου στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ακολούθησε η λιτανευτική πομπή και τέλος οι επιτάφιοι του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου συναντηθηκαν όλοι μαζί στην τεράστια πλατεία Συντάγματος που όμως αυτή τη φορά φάνταζε πολύ μικρή μπροστά σε όλον αυτόν τον όγκο του κόσμου που ήταν συγκεντρωμένος…
 

Κανένας πάντως δεν φάνηκε να ενοχλείται από το απίστευτο στριμωξίδι, ούτε να τον συνεπαίρνει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η μελοπρεπέστατη και άριστα οργανωμένη τελετή αφού την ίδια στιγμή οι παρακείμενες ταβέρνες και καφετέριες ήταν ασφυκτικά γεμάτες, και δεν έβρισκες να κάτσεις ούτε σκαμπουδάκι!

Ακόμα και οι όρθιοι της πλατείας μάλλον είχαν το μυαλό τους περισσότερο στο πότε θα αδειάσει κάποια θέση παρά σε αυτά που έλεγε ο παπάς! Βέβαια για νηστεία ούτε λόγος αφού και στα παγωτατζίδικα οι ουρές ήταν μεγάλες…
 

Απ’ ότι φάνηκε, εκτός από τους ηλικιωμένους, αυτοί που παρακολουθούσαν με μεγαλύτερη προσοχή και περιέργεια συνάμα την τελετή ήταν οι 500 και πλέον ασιάτες και ευρωπαίοι τουρίστες του κρουαζιεροπλοίου Crystal Symphony που βρισκόταν αρόδο στα ανοιχτά του λιμανιού.

Το Facebook, το Twitter και το Instagram πήραν φωτιά και το Ναύπλιο έγινε διάσημο στα πέρατα του κόσμου για ακόμα μια φορά, προσφέροντας στους επισκέπτες του μία αξέχαστη εμπειρία που θα έχουν να διηγούνται στα εγγόνια τους.
 


 
Επί ποδός και η τροχαία που κατά την διάρκεια της περιφοράς και μέχρι το πέρας της τελετής έκλεισε αρκετούς δρόμους, φροντίζοντας για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των θρησκευτικών εκδηλώσεων.

Μας άρεσε που για ακόμα μια φορά η Αμαλίας μετατράπηκε σε πεζόδρομο, όπως και αρκετά ακόμα σημεία της παλιάς πόλης. Δεν μας άρεσε που με το πέρας της τελετής δόθηκαν αμέσως και πάλι στην κυκλοφορία.
 

Οι οδηγοί θα πρέπει να μάθουν ότι υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι για να μην δυσχεραίνουν την κυκλοφορία στην πόλη, και όχι να κλαίγονται κάθε φορά που τους κλείνουν έναν δρόμο ή τους ξεμακραίνουν το πάρκινγκ…