ΡεπορτάζΑρχείο

Το πλωτό παλάτι Oosterdam ντεμπουτάρει στο Ναύπλιο

Δεν πρόλαβε να ηρεμήσει ο Ναυπλιώτης από την οχλοβοή του πενταημέρου του Πάσχα, και πάλι χιλιάδες τουρίστες κατακλύζουν την πόλη.

Μόνο το κρουαζιερόπλοιο Oosterdam, που έρχεται για πρώτη φορά στο Ναύπλιο, κουβαλάει περί τους 1000 επιβάτες. Βάλε και τα γιοτ της έκθεσης σκαφών αναψυχής που καταφθάνουν με γοργούς ρυθμούς στην πόλη, τα παιδιά των ποδοσφαιρικών ακαδημιών που παίρνουν μέρος στον Ατρέα και κάτι έξτρα πουλμανάκια με τουρίστες που έχουν σκάσει μύτη, μια χαρά πάει και η Τετάρτη μέχρι στιγμής…
 

Το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Holland America line ήταν το πρώτο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε ως πλωτό ξενοδοχείο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 και αυτές τις μέρες πραγματοποιεί πολυήμερη κρουαζιέρα σε Μεσόγειο και Αδριατική.

Οι επιβαίνοντες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική υποδοχή με Κρητικούς χορούς, μαντινάδες, τοπικά εδέσματα και τσικουδιά στο λιμάνι του Ηρακλείου την Πέμπτη 21 Απριλίου, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, κάτι που τους ενθουσίασε. Οι Κρητικοί έχουν πάρει στα σοβαρά την υπόθεση κρουαζιέρα, καθώς ξέρουν ότι σε κάθε πρώτη προσέγγιση κρουαζιεροπλοίου σε νέο λιμένα, αυτός βαθμολογείται από τους αξιωματικούς, το πλήρωμα και τους επιβαίνοντες του πλοίου, και αυτό λαμβάνεται υπόψη από τις εταιρείες κρουαζιέρας για τη μετέπειτα επιλογή του λιμανιού για επόμενες προσεγγίσεις.
 

Ας ελπίσουμε την ίδια καλή άποψη να εκφράσουν και για το Ναύπλιο, που μπορεί να τους υποδέχθηκε πιο τυπικά, αλλά η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών και της Επιδαύρου, σε συνδυασμό με την περιήγηση στην παλιά πόλη, ελπίζουμε να τους αποζημιώσει.

Το χρονικό διάστημα των 8 ωρών πάντως που θα παραμείνει στο λιμάνι το πλοίο δεν είναι αρκετό ώστε να γνωρίσουν οι τουρίστες το Ναύπλιο, και αν οι χρόνοι παραμονής δεν αυξηθούν, τότε η οικονομική συνεισφορά της κρουαζιέρας στην πόλη θα συνεχίσει να είναι περιορισμένη, και αυτό που θα εισπράξει θα είναι μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού…