Site icon Αρχείο anagnostis.org

Μανιάτης: Σε μία σουρεαλιστική βουλή συζητούμε σουρεαλιστικά σενάρια

Μανιάτης: Σε μία σουρεαλιστική βουλή συζητούμε σουρεαλιστικά σενάρια

Όπως σημειώνει ο Υπεύθυνος Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, με ευθύνη του κ. Τσίπρα ζούμε σε μια σουρεαλιστική Βουλή, όπου συζητούμε σουρεαλιστικά σενάρια για την Έρευνα και Τεχνολογία: 

1o Σενάριο, ο χειρότερος διαπραγματευτής του κόσμου το 2015 σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Harvard, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, μας φέρνει να νομοθετήσουμε το πακέτο των 5,6 + 3,5 δις € (μνημόνιο “κάβα”) αφού δεν τον εμπιστεύονται οι συνομιλητές του. Ο κ. Κατρούγκαλος εξανδραποδίζει τους μικροεπαγγελματίες των χωριών κάτω των 2.000 κατοίκων, καταστρέφει τα ορεινά χωριά της πατρίδας μας και οδηγεί σε απόγνωση όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς).

2o Σενάριο, Η Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 δεσμεύεται στα επόμενα πέντε χρόνια να αυξήσει τον προϋπολογισμό για έρευνα και τεχνολογία από το 2% στο 3%. Και η Ελλάδα από το 0,6% του ΑΕΠ, στο 1,2% του ΑΕΠ. Υπάρχει έστω και ένας βουλευτής που να πιστεύει πραγματικά, ότι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το κονδύλι για έρευνα και τεχνολογία τα επόμενα χρόνια; Άρα μας κοροϊδεύουν. Η κυβέρνηση μας κάλεσε να συζητήσουμε για ένα νομοσχέδιο που δεν πρόκειται να εφαρμόσει, με σκοπό να περάσει και άλλες ρυθμίσεις και όχι για την ουσία της έρευνας και τεχνολογίας. Μπορούν να βρεθούν χρήματα πέρα από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα στηρίξουν την έρευνα και τεχνολογία; Όπως σε όλο τον κόσμο, ναι, από τον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα. Γνωρίζουμε πόσα από τα χρηματοδοτημένα προγράμματα έχουν εφαρμοσθεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και πόσο πλούτο έχουν παράξει και πόσες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργήσει; Ο απίστευτος πλούτος σε επιστήμονες και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που υπάρχει στα ελληνικά Ερευνητικά Ιδρύματα, γνωρίζουμε αν μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί; Ο ιδιωτικός τομέας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ, καθαρά ιδιωτικές μεγάλες επιχειρήσεις, ενδιαφέρονται να στηρίξουν τα ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα γιατί γνωρίζουν πολύ καλά την ποιότητα δουλειάς τους. Στην Ευρώπη αυτό είναι κοινή πρακτική.

3ο Σενάριο, σήμερα, ενώ είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για τον ν/σ για την Έρευνα και την Τεχνολογία, στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατά ¾ ασχολείται με θέματα που δεν έχουν σχέση με την Έρευνα, αλλά με άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και άλλες άσχετες ρυθμίσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την Παιδεία και τους ανθρώπους της.

4ο Σενάριο, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι δεν καταργούνται τα Ολοήμερα Σχολεία. Θυμίζω ότι τα Ολοήμερα Σχολεία δημιουργήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ το 2010, και έως σήμερα έχουν επεκταθεί στο 65% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας. Ο κ. Φίλης εάν ήθελε να είναι χρήσιμος στην Παιδεία, θα έπρεπε να επεκτείνει το θεσμό αυτό, στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού. Το μέτρο κτυπά τους πιο αδύναμους γονείς που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα δημιουργικό περιβάλλον για τα παιδιά τους. Αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική.

5ο Σενάριο, διαβάζουμε ότι υπάρχει κινητικότητα με μεγάλες αλλαγές στη στελέχωση της Επιτροπής των Πανελληνίων Εξετάσεων. Ο κ. Φίλης το διαψεύδει, σε δέκα μέρες θα ξέρουμε ποιος ψεύδεται.

6ο Σενάριο, ανακοινώθηκε η διαμαρτυρία των Ελλήνων εισαγωγέων και εξαγωγέων ότι ο βασικός άξονας της χώρας, η Σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, παραμένει κλειστή για πενήντα ολόκληρες ημέρες. Και ο Υπουργός κ. Σπίρτζης δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, αλλά και ούτε ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει την ευθιξία να ζητήσει την παραίτησή του. Ο κ. Σπίρτζης δεν έχυσε ένα δάκρυ για την κλειστή σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, σαν αυτά που έχυσε για την ιδιωτικοποίηση της 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Αν δεν μπορούν, να παραιτηθούν.

 

Exit mobile version