ΠολιτικήΑρχείο

Ερώτηση Ανδριανού για το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

Τα σοβαρά επιπλέον προβλήματα που θα επιφέρει η επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα, όπως αυτά επισημαίνονται και στο σχετικό έγγραφο του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, φέρνει στη βουλή ο Γιάννης Ανδριανός με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
« Όπως επισημαίνουν εγγράφως τα μέλη του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, η επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα της χώρας ισοδυναμεί με καταστροφική και εν ψυχρώ εκτέλεση της ελληνικής τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου και μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης χρηματοοικονομικής ασφυξίας, η οποιουδήποτε επιβολή επιπρόσθετου έμμεσου μέτρου φορολόγησης, θα φέρει καταστροφικές συνέπειες στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, εφόσον έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά φοροεισπρακτικών επιβαρύνσεων που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιβληθεί στο τουριστικό προϊόν της χώρας, με αποτέλεσμα την μείωση της ανταγωνιστικότητάς του και εντέλει την συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας.

Ενώ η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισπράξει έσοδα που ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ελέγχοντας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής που δημιουργείται από τις παράνομες μισθώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών, επιβαρύνει εκ νέου τα νόμιμα λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα με νέα επιπρόσθετα βάρη, οδηγώντας στο γκρεμό χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις, την ώρα που ο τουρισμός έχει έμπρακτα αποδείξει ότι μπορεί και σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1) Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα αντιμετωπιστούν οι εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες της επιβολής ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα ».