ΠολιτικήΑρχείο

Ανησυχία Ανδριανού για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

Τα σημαντικά προβλήματα που θα προκαλέσει ενδεχόμενη νέα μείωση της επιχορήγησης τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ για τη νέα σχολική χρονιά 2016-17, επισημαίνει ο Γιάννης Ανδριανός με ερώτησή του στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Με απόφασή της, η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) ζητά να μην επαναληφθεί η μείωση στην επιχορήγηση που επιβλήθηκε πέρσι στους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ για την νέα σχολική χρονιά 2016 – 2017, προκειμένου να φιλοξενηθούν όσο δυνατόν περισσότερα παιδιά.

Με βάση την εισήγηση που παρουσίασε στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο για το νέο πρόγραμμα που θα προκηρύξει η ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ, η ΚΕΔΕ καλεί την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει το ποσό των 250 εκ. ευρώ ώστε να φιλοξενηθούν τα παιδιά όλων των δικαιούχων.

Επισημαίνεται ότι για την τρέχουσα σχολική χρονιά, όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ, η κυβέρνηση αρχικά διέθετε ευρωπαϊκούς πόρους 70 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που έγινε γνωστό τον Μάρτιο του 2015 και προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση με αποτέλεσμα τελικώς να εξασφαλισθούν συνολικοί πόροι 184 εκατομμυρίων, εκ των οποίων μεγάλο μέρος προερχόταν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί. Όλες οι σχετικές διαδικασίες καθυστέρησαν, με αποτέλεσμα τα τμήματα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα να μην ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2015, αλλά μεταξύ 20-25 Σεπτεμβρίου.

Δεδομένου του ότι, όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ, ο περιορισμός της προκήρυξης σε 184 εκατομμύρια ευρώ άφησε εκτός προγράμματος χιλιάδες παιδιά των οποίων οι μητέρες αποκλείστηκαν ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις και έκαναν αίτηση, καθώς συνολικά φιλοξενήθηκαν 81.000 παιδιά (έναντι 85.000 το προηγούμενο έτος), ενώ είχαν υποβληθεί αιτήσεις για 106.000,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση έναντι του αιτήματος της ΚΕΔΕ για τη διασφάλιση 250 εκ. ευρώ ώστε να φιλοξενηθούν τα παιδιά όλων των δικαιούχων στους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ την περίοδο 2016-17».