ΆρθροΑρχείο

Τι προκύπτει από την κοινή συνεδρίαση ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ

Πολύ σημαντική ημέρα για την αυτοδιοίκηση αποδείχτηκε η Πέμπτη 12 Μαϊου 2016. Η ημέρα κατα  την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή συνεδρίαση των ΔΣ της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ ( δηλ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλαδος αντίστοιχα)  στην οποία συμμετειχα, ως μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ.

Η συνεδρίαση αυτή  έγινε  με αφορμή το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης σχετικά με αυτό, αλλα εξελίχθηκε σε μια συζήτηση εφ´ολης της ύλης σχετικά με τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

Με ικανοποίηση διαπίστωσα  οτι υπήρξε σύμπλευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων , με τελικό συμπέρασμα την αρνητική άποψη για το συγκεκριμένο  νομοσχέδιο , την παράταση του χρόνου της διαβούλευσης του ( που ήταν ελάχιστος) και την απαίτηση  να μην μπαίνουν εμπόδια στην πραγματοποίηση των  ήδη ώριμων έργων διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο θεσμοί δεν κλήθηκαν απο την κυβερνηση να διατυπώσουν τις απόψεις τους κατα την κατάρτιση του νομοσχεδίου , το οποιο μετά τέθηκε σε  ολιγοήμερη διαβούλευση  μέσα στις αργίες  του Πάσχα. Με αφορμή το γεγονός αυτό καταδικάστηκε συνολικά η  κυβερνητική πρακτική παραγκωνισμού των δυο θεσμών στα ζητήματα που τους αφορούν άμεσα , αλλά και γενικότερα σε όλα τα σοβαρά ζητήματα της χώρας.

Ως πολύ σημαντικό θέμα στην συνεδρίαση αυτή αναδείχθηκε και η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγες στο νόμο του Καλλικράτη. Στις τοποθετήσεις μας οι περισσότεροι αναδείξαμε την ανησυχία μας οτι η πρακτική του αιφνιδιασμού και του παραγκωνισμού των δυο θεσμών θα ακολουθηθεί και σε αυτό το θέμα , αφού η σχετική Επιτροπή του υπουργείου στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι μας , δεν εχει καν ακόμα ενεργοποιηθεί.

Όσον αφορά τον γενικότερο ρόλο της αυτοδιοίκησης, αναγνωρίστηκε απο όλους ως επιτυχημένη η ως τωρα συμβολή δήμων και περιφερειών . κυριάρχησε  η άποψη οτι η  δημιουργια κοινού μετώπου  Δήμων και Περιφερειών , δηλ.των δυο θεσμών  που βρίσκονται  πιο κοντά στον πολίτη  απο οποιονδήποτε άλλο  , θέτει τις βάσεις ενος εθνικού αυτοδιοικητικού στρατηγικού σχεδιασμού , για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας , με τροπο ώστε τα αποτελέσματα να διαχέονται άμεσα στους πολίτες.

Η πρώτη αυτή κοινή συνεδρίαση των δυο ΔΣ ΕΝΠΕ -ΚΕΔΕ ειναι το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την περαιτέρω συνεργασία των δυο θεσμών με σκοπό την ενδυνάμωση   και την  ανάδειξη του ρόλου της Αυτοδιοίκησης συνολικά . Θα ακολουθήσουν και αλλα βήματα τα οποία αποφασίστηκαν  με κατεύθυνση  την προάσπιση της αυτοτέλειας και την θωράκιση  του θεαμικού ρόλου των ΟΤΑ . Απώτερος στόχος  ειναι η κατάρτιση μιας κοινής πρότασης των δυο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την Κυβερνηση και τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να διευρυνθεί ο ρόλος των Δήμων και των Περιφερειών στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, στην ανάπτυξη της χώρας και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

 

* Ελένη Παναγιωτοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, Μέλος ΔΣ Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Αναπληρώτρια Γραμματέας Αυτοδιοίκησης ΝΔ.