ΕυρώπηΑρχείο

Ελλάδα, Europol, Άσυλο, Σένγκεν στην ολομέλεια του ΕΚ

Νέους κανόνες που αυξάνουν τις αρμοδιότητες της Europol και στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος, ψήφισαν αυτή την εβδομάδα οι ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων για την αναθεώρηση των κανόνων του Δουβλίνου η ολομέλεια τόνισε ότι για να υπάρξει αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κ-μ.
 
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες διακυβέρνησης , που ψηφίστηκαν στην ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη 11 Μαΐου, η Europol θα είναι σε θέση να δημιουργήσει εξειδικευμένες μονάδες, που θα μπορούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα να ανταποκριθούν στις επερχόμενες απειλές. Οι νέες αρμοδιότητες έρχονται με ισχυρές εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες στο γράφημα.
 
Η μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου για το σύστημα ασύλου στην ΕΕ, πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη των κρατών μελών, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί η εφαρμογή του, είπαν οι ευρωβουλευτές κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια με τον αρμόδιο Επίτροπο για το μεταναστευτικό Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα αιτήματα ασύλου πρέπει να εξετάζονται από την χώρα πρώτης εισδοχής στην ΕΕ.
 
Την ίδια ημέρα, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι για να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία της ελεύθερης ζώνης μετακίνησης Σένγκεν, θα πρέπει να ασφαλιστούν κατάλληλα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ επίσης εξέφρασαν τις ανησυχίες για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, καθώς η χώρα δεν έχει εκπληρώσει πολλές από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
 
Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη το απόγευμα για την κατάσταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, των Πρασίνων αλλά και των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών προειδοποίησαν τους πιστωτές της Ελλάδας και το ΔΝΤ να μην επιβάλλουν άλλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα και τάχθηκαν υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους.
 
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η γονική άδεια καταβάλλεται σωστά τόσο για τις μητέρες όσο για τους πατέρες, ώστε και οι άνδρες να λαμβάνουν τη γονική τους άδεια και οι γυναίκες να μην χάνουν τις προοπτικές της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, είπαν οι ευρωβουλευτές με έκθεσή που ψηφίστηκε την Πέμπτη.
 
Με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές λένε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την προστασία των θυμάτων δουλεμπορίου, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες και στα παιδιά, που είναι και πιο ευάλωτα.
 
Το σχέδιο για την ανταλλαγή των εταιρικών εκθέσεων μεταξύ των εθνικών αρχών των κρατών μελών, αποτελεί θετικό βήμα στην μάχη για την καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού είπαν οι ευρωβουλευτές. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες.