ΟικονομίαΑρχείο

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα με τον αγωγό TAP

«Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και καθιστά την Ελλάδα κόμβο στην περιοχή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή εγκαινίασης των έργων κατασκευής, στη Θεσσαλονίκη.

«Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού TAP πραγματοποιείται σε μια κομβική χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την περιοχή ευρύτερα και συμπίπτει χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα για τον αγωγό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτoυν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα». Συγκεκριμένα, μίλησε για εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία.

Αναφερόμενος στην οικονομική σημασία, επισήμανε ότι η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης συνιστά θεμέλιο λίθο της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική σημασία σημείωσε ότι η ενέργεια να γίνει μπορεί γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους στην περιοχή μας. «Ο TAP είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Μανιάτης: Ο αγωγός TAP έργο της ισχυρής Ελλάδας που θέλουμε

Ο υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, εκπροσωπώντας την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ & Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Φώφη Γεννηματά στην εκδήλωση Εγκαινίων εργασιών του αγωγού φυσικού αερίου TAP σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μετά τα εγκαίνια έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η ισχυρή γεωστρατηγικά Ελλάδα, που οραματιστήκαμε και πιστέψαμε, σήμερα θεμελιώνεται.

Παρακολούθησα με συγκίνηση τα εγκαίνια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ουσιαστικά τα εγκαίνια του Νότιου Διαδρόμου, του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου της ΝΑ Ευρώπης, που αποτελεί το επιστέγασμα μιας εθνικής προσπάθειας με πατριωτικό και προοδευτικό πρόσημο. Μιας επένδυσης 1,5 δις € και 10.000 νέων θέσεων εργασίας που θα δώσει ανάσα στην οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τους ανθρώπους μας.

Στο μακρύ δρόμο που διανύσαμε για να φθάσουμε έως εδώ, θέλω να αναφέρω δύο σταθμούς: τον Απρίλιο του 2011 όταν κορυφώσαμε στο Μπακού την εθνική προσπάθεια για τη διέλευση του Νότιου Διαδρόμου από την Ελλάδα, και το Δεκέμβριο του 2013 που φέραμε στη Βουλή και ψηφίσαμε τη Διεθνή Σύμβαση Φιλοξενούσας Χώρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της TRANS ADRIATIC PIPELINE AG.

Όλοι εμείς που πιστέψαμε και δουλέψαμε μεθοδικά και με πάθος για να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στον σύγχρονο ενεργειακό χάρτη, αισθανόμαστε προσωπική και συλλογική δικαίωση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι πιστέψαμε στον Προοδευτικό Πατριωτισμό και στρατευθήκαμε σε μια εθνική υπερπροσπάθεια, καταφέρνοντας με αποφασιστικότητα, επιμονή και στοχοπροσήλωση να ξεπεράσουμε τόσο τα μεγάλα διεθνοπολιτικά συμφέροντα που δεν ήθελαν να διέλθει ο Νότιος Διάδρομος από την Ελλάδα, όσο και τις εγχώριες αντιδράσεις όσων πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε.

Τα σημερινά εγκαίνια είναι η απόδειξη ότι με όραμα και σκληρή δουλειά μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Για μια Ελλάδα που μπορεί να δημιουργεί δουλειές για τους ανθρώπους της και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των εταίρων της.»