ΟικονομίαΑρχείο

Τα προϊόντα μας υπό διωγμόν. Και όμως υπάρχει λύση!

Με τη συμμετοχή του Γιώργου Σκούρα, Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, το Ποτάμι πραγματοποιεί στην Αθήνα εκδήλωση για τα ελληνικά προϊόντα και τα προβλήματα που δημιουργούν στην ελληνική παραγωγή οι παλαιές και νέες κυβερνητικές αποφάσεις. Η εκδήλωση με τίτλο ” Τα προϊόντα μας υπό διωγμόν. Και όμως υπάρχει λύση! ” θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου και ώρα 19.00 στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 7, 8ος όροφος).

 

Από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του το Ποτάμι έχει υπερασπιστεί την ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής ως ενός από τους δρόμους που θα βγάλουν τη χώρα από την παρατεταμένη κρίση. Και έχει δώσει έμφαση στην προστασία των προϊόντων της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και την αναγνώρισή τους στην παγκόσμια αγορά. Για αυτό το σκοπό το Ποτάμι καλεί, ανάμεσα σε άλλους παραγωγούς και ειδικούς, στην Αθήνα τον πλέον αρμόδιο για την ελληνική οινοπαραγωγή, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργο Σκούρα, για να εκθέσει στους πολίτες του κέντρου τα προβλήματα που προκαλεί στο επώνυμο ελληνικό κρασί, ένα κατεξοχήν προϊόν συλλογικού μόχθου που θα μπορούσε να αποτελέσει το σύμβολο της μεγάλης ποιοτικής αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου, η κυβερνητική αδιαφορία.

 

Όπως ανακοίνωσε το ΠΟΤΑΜΙ, «η κυβέρνηση επέλεξε να στραφεί κατά της ελληνικής οινοπαραγωγής επιβάλλοντας Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί και ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα που για χρόνια το λόμπι των σκληρών αλκοολούχων ποτών προσπαθούσε να ανοίξει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνη η Ελλάδα από τις οινοπαραγωγούς ευρωπαϊκές χώρες έχει επιβάλει τον φόρο αυτό. Επίσης η ελληνική πολιτεία έχει επιβαρύνει τον ελληνικό οίνο με τον υψηλότερο ευρωπαϊκά συντελεστή ΦΠΑ (23%).

 

Ο κλάδος της ελληνικής οινοπαραγωγής χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από ιδιαίτερη δυναμική και αλματώδη ποιοτική ανάπτυξη, καθώς ανοίγει την διεθνή αγορά, παρά τον ισχυρότατο διεθνή ανταγωνισμό. Οι αλλεπάλληλες κυβερνήσεις αγνόησαν επιδεικτικά το δυναμισμό του κλάδου της ελληνικής οινοπαραγωγής. Χειρότερα, τον ωθούν στο μαρασμό επιβάλλοντάς του διαρκώς επιβαρύνσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια.

 

Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι αν θέλουμε πραγματικά να υποστηρίξουμε το ελληνικό κρασί πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις με βάση την ποιότητα, τη δημιουργικότητα, τον επαγγελματισμό, την ευρηματικότητα και την καινοτομία. Και να αφήσουμε τον κλάδο να αναπνεύσει από το βρόχο της βαριάς φορολογίας».

 

Στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ποτάμι θα μιλήσουν επίσης, για άλλα προϊόντα, και οι:

Νικήτας Πρίντζος, Πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ

Δημήτρης Δήμος, κτηνοτρόφος, ιδιοκτήτης της φάρμας « Η Κιβωτός του Δήμου »

Σοφοκλής Παναγιώτου, Πρόεδρος της μικροζυθοποιίας SEPTEM

Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος μαστιχοπαραγωγών Χίου

Νικόλαος Πατσιούρας, Πρόεδρος συνεταιρισμού κρόκου Κοζάνης

Αθανάσιος Βασιλέκας, Πρόεδρος της Ένωσης φυλής Holstein

Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου

 

Παράλληλα, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Καχριμάνης, πολιτικός υπεύθυνος του τομέα αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων του Ποταμιού, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις του Κινήματος για την προστασία και την προώθηση των εθνικών μας προϊόντων.

Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η γεωπόνος- επιστήμονας τροφίμων Ντίνα Σπυροπούλου, γραμματέας της πολιτικής κίνησης ΜΠΡΟΣΤΑ, θα παρέμβει και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.