Τίγκα στο πλαστικό ο Αργολικός κόλπος
Ελληνική υπογραφή φέρει η πρώτη μελέτη παγκοσμίως που ερευνά τον ρυθμό αποσύνθεσης των πλαστικών μπουκαλιών στις θάλασσες με τα αποτελέσματα να μην είναι και τόσο κολακευτικά. Μόνο στον Αργολικό Κόλπο η πυκνότητα των θαλάσσιων απορριμμάτων ήταν 360 αντικείμενα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και η αναλογία των πλαστικών μπουκαλιών 75%, αλλά ευτυχώς τα PET απαντήθηκαν σε ένα μικρό ποσοστό του 3%.
Η μελέτη εξετάζει την αλλοίωση πλαστικών μπουκαλιών PET σε πραγματικές συνθήκες και μαζί φέρει εκπλήξεις και ανατροπές.
Συγκεκριμένα όπως έδειξαν οι έρευνες που έχουν γίνει στον βυθό διαφόρων θαλάσσιων περιοχών της Ελλάδας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΚΕΘΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Perseus, του οποίου επικεφαλής είναι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, τα πλαστικά κυριαρχούν στα θαλάσσια απορρίμματα και η παρουσία τους βαίνει αυξανόμενη. Στον Σαρωνικό, ο οποίος εμφάνισε τη μεγαλύτερη πυκνότητα θαλάσσιων απορριμμάτων στην Ελλάδα με μέση τιμή τα 930 αντικείμενα ανά τ.χλμ. (οι ακραίες τιμές έφθασαν τα 3.428 αντικείμενα ανά τ.χλμ. στον Δυτικό Σαρωνικό και τα 4.796 στον Ανατολικό Σαρωνικό), η αναλογία των πλαστικών άγγιξε το 95%. Από αυτά περίπου το 10% ήταν πλαστικά μπουκάλια PET, τα οποία αποτελούν το δεύτερο κυρίαρχο πλαστικό στις ελληνικές θάλασσες μετά τις πλαστικές σακούλες.
Αμέσως επόμενο σε επιβάρυνση ήρθε το Βόρειο Ιόνιο και οι ακτές της Κέρκυρας, που μελετώνται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος DeFishGear με κύρια ερευνήτρια τη Χριστίνα Ζέρη από το ΕΛΚΕΘΕ: η πυκνότητα εδώ ήταν 820 αντικείμενα ανά τ.χλμ., με τα πλαστικά σε αναλογία 91% και τα PET σε ποσοστό 8-10% εξ αυτών. Επόμενος στη λίστα ήταν ο Πατραϊκός Κόλπος με πυκνότητα 641 αντικείμενα ανά τ.χλμ., πλαστικά 60% και PET 9%, ενώ ο γειτονικός του Κόλπος των Εχινάδων, με πυκνότητα 416 αντικείμενα ανά τ.χλμ. και πλαστικά 67,5%, εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό PET με 16,5% (στατιστική ανάλυση των ερευνητών δείχνει ότι αυτό οφείλεται στην έντονη θαλάσσια δραστηριότητα και συγκεκριμένα στα σκάφη – αναψυχής, εμπορικά, επιβατηγά και αλιευτικά). Στον Αργολικό η κατάσταση είναι καλύτερη αλλά με 75% πλαστικά καλή δεν τη λες. Τα μπουκάλια PET πάντως περιορίζονται στο 3%. Το μη χείρον βέλτιστον…