ΠολιτικήΑρχείο

Μανιάτης: Προτεραιότητα η υπεράσπιση των εθνικών δικαιωμάτων (Βίντεο)

Η επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας συζητήθηκε στην ολομέλεια της βουλής, με τον Υπεύθυνο για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννη Μανιάτη να εστιάζει στα εξής σημεία:

  • Καταθέσαμε την Επίκαιρη Επερώτηση για τις αναβολές του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας πριν περάσετε τον περίφημο νόμο για το Υπερταμείο. Αναρωτιέται κανείς λοιπόν «Τι νόημα έχει σήμερα η συζήτηση επί του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας, όταν πριν μία εβδομάδα η κυβερνητική πλειοψηφία τα ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΟΛΑ με έναν τρόπο που συνιστά κορυφαίο θέμα και θα σας κυνηγά σε όλη σας τη ζωή». Πρόκειται για τις ιστορικές ερινύες που θα ακολουθούν όλα τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που υπέγραψαν αυτή τη Συμφωνία, καθώς επίσης και όσους την ψήφισαν.
  • Δεν θα μιλήσω:
    – Ούτε για την αύξηση της φορολογίας
    – Ούτε για τα προβλήματα που δημιουργούνται στον αγροτικό τομέα
    – Ούτε για τον κόφτη στους μισθούς και τις συντάξεις
    – Ούτε για το ξεπούλημα της ΔΕΗ
    – Ούτε για το ξεπούλημα των Αστικών Συγκοινωνιών
  • Θα μιλήσω μόνο γι’ αυτό που για μας, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, συνιστά μια κορυφαία, ιδεολογική,  πολιτική κι εθνική ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ είναι ταυτόχρονα μαζί με την τεκμηριωμένη κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση, να καταθέτουμε και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.
  • Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει διαμορφώσει μια χώρα που εξελίσσεται σε ΧΩΡΑ – ΑΠΟΙΚΙΑ, ΧΩΡΑ – ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ, μια ηττημένη κοινωνία, κι αυτό που έχει βαθιά ανάγκη ο κάθε Έλληνας πολίτης, είναι να ξανααποκτήσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση, να ξανααποκτήσουμε τη θεσμική μας ισοτιμία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι αξιοποιώντας την Καινοτομία, την Παραγωγικότητα, τα εθνικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να ξαναγίνουμε μία χώρα που δεν θα χρειάζεται δάνεια.
  • Υπερταμείο: Τα άρθρα 190 και 200 του Νομοσχεδίοιυ που ψηφίσατε πριν 1 εβδομάδα, συνιστούν ζητήματα ΕΘΝΙΚΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ!

    «Πόσες επενδύσεις – πόσα χρήματα θα προβλέπει ο Αναπτυξιακός Νόμος που θα φέρετε σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή; 100, 200, 300, 400 εκατ. € το χρόνο;»

    «Τι θα μας φέρετε; Θα μας φέρετε Νόμο για να ψηφίσει το Εθνικό Κοινοβούλιο για το πώς θα γίνει μέσα από τα κονδύλια αυτά η ανάπτυξη της χώρας;»

    Δείτε τι υπογράψατε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο: Στα άρθρα 190 και 200 του Νομοσχεδίου, ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ο 20πλάσιος προϋπολογισμός από τον οποιονδήποτε αναπτυξιακό νόμο θα φέρετε. Πώς; Με εσωτερικό κανονισμό του Υπερταμείου, τον οποίον εσωτερικό κανονισμό θα υπογράφει ΜΟΝΟΝ ο Υπουργός Οικονομικών κι αν θέλουμε να τον αλλάξουμε, θα υπάρξει συνυπογραφή του Εποπτικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου.

    Για να το κάνω λιανά: Όλα τα λεφτά που θα αποκτηθούν από τις αποκρατικοποιήσεις, από το ξεπούλημα, όπως το έχετε οργανώσει, τα οποία υποτίθεται θα πάνε στην ανάπτυξη, θα πάνε με κατευθύνσεις στρατηγικής ανάπτυξης, ΟΧΙ όπως θα επιλέξει η όποια κυβέρνηση, ΟΧΙ όπως θα επιλέξει το όποιο κοινοβούλιο, αλλά ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΧΙ ΜΕ ΝΟΜΟ, ΑΛΛΑ με εσωτερικό κείμενο, με εσωτερικό κανονισμό. Κι αν κάτι αλλάξει στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και θέλουμε να το μεταβάλουμε τα επόμενα δύο χρόνια, θα χρειαστεί να ζητήσουμε ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ!!!

    Αυτό συνιστά ΕΘΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ! Αυτό δημιουργεί μια χώρα-αποικία, μια χώρα-προτεκτοράτο, μια χώρα στην οποία το εθνικό κοινοβούλιο δεν έχει κανένα λόγο για το αναπτυξιακό γίγνεσθαι, για το σήμερα και το αύριο της χώρας.

  • Εξοικονόμηση Ενέργειας: Χθες, ήμουν στις Βρυξέλλες σε ένα μεγάλο ενεργειακό συνέδριο με την παρουσία της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Corina Cretu, η οποία έχει τα χρήματα όλων των διαρθρωτικών ταμείων. Στη χθεσινή της ομιλία είπε ότι πρόκειται να διατεθούν για την ενέργεια 69 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη Προγραμματική Περίοδο στην Εξοικονόμηση Ενέργειας.

    Στο τέλος του 2014, είχε κατατεθεί μια πρόταση στα διαρθρωτικά ταμεία, προκειμένου στα ζητήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας να επενδυθούν το επόμενο χρονικό διάστημα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα σε κατοικίες, στα δημόσια κτίρια, σ’ έναν σπάταλο δημόσιο τομέα, και στα επαγγελματικά κτίρια, στα ιδιωτικά κτίρια, όπως ξενοδοχεία, επιχειρήσεις κ.λπ.

    Το σχέδιο αυτό θα έφερνε στην Ελλάδα 50.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της οικοδομής. Την τεκμηριωμένη αυτή πρόταση την ΤΡΑΒΗΞΑΤΕ ΠΙΣΩ! ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΑΒΗΞΑΤΕ ΠΙΣΩ!

    Το χειρότερο δε όλων, είναι ότι η στρατηγική με την οποία είχαμε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση, βαθμολογήθηκε τον Απρίλιο του 2016, ως η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στα κτίρια σε ΟΛΑ τα κράτη-μέλη.

    ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΑΤΕ πρόταση τεκμηριωμένη, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που είναι άμεσα επιλέξιμη, με μια διαδικασία, στρατηγική και πρόγραμμα που έχει βαθμολογηθεί ως το δεύτερο καλύτερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (!!!) Και τι κάνατε; Το ακυρώσατε και το τραβήξατε πίσω. Συζητήστε με την κ. Cretu. Τα έλεγε χθες στις Βρυξέλλες.

  • Χρήσεις Γης: Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο περάσατε μια εκπρόθεσμη υπουργική τροπολογία και καταργήσατε όλο το κεφάλαιο Β΄ του ν.4269/2014 που προβλέπει τις καινούριες χρήσεις γης της χώρας. Αυτό συνιστά βόμβα, σαμποτάζ στα θεμέλια οποιουδήποτε θέλει να κάνει μια στρατηγική επένδυση στη χώρα, είτε δημόσια, είτε ιδιωτική.

    Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, κ. Γ. Σταθακη:

    «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων, τρεις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις που περιμένουν, δύο τουριστικές και μία ενεργειακή. Οι δύο τουριστικές είναι η κάθε μία από 200 εκατομμύρια €, μία στην Κρήτη και μία στην Κάρυστο της Εύβοιας. Οι επενδύσεις αυτές τώρα, όπως τις έχουν καταθέσει οι επενδυτές, θα εγκριθούν με βάση τις παλιές χρήσεις γης του 1987, που μας οδηγήσατε ακυρώνοντας τον νόμο του 2014 τον δικό μας, ή με τις καινούριες χρήσεις γης;»

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ:  Μέχρι να βγουν οι καινούριες, με τις παλιές.

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Άρα, με τις χρήσεις γης του 1987. Σας διαβάζω τι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΤΕ. Στην κατηγορία «τουρισμός-αναψυχή», που είναι οι δύο μεγάλες επενδύσεις, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΤΕ γραφεία και τράπεζες, γιατί ο νόμος του 1987 δεν το προέβλεπε. Στη χρήση γης «επιχειρηματικά πάρκα» ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΤΕ συνεργεία αυτοκινήτων, σταθμούς, εμπορευματικά κέντρα, logistics. Με αυτόν τον νόμο θα πάτε να αναπτύξετε στρατηγικά τη χώρα;

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ:  Με τον νέο.

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Επειδή μου είπατε για τον νόμο που ετοιμάζετε, θέλω να σας πληροφορήσω κάτι και ρωτήστε τους καθ’ ύλην αρμόδιους κ.κ. Τσιρώνη και  Σκουρλέτη. Έχει υπάρξει καμιά επιτροπή που προετοιμάζει τον καινούριο νόμο; Γιατί εγώ ξέρω ότι δεν έχει υπάρξει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και το πιθανότερο απ’ όλα είναι να περιμένουμε κανέναν χρόνο ακόμη ή ενάμιση, μέχρι να «δεήσουν» οι αρμόδιοι Υπουργοί να φέρουν τον καινούριο νόμο.

  • Η κυβέρνηση ξεχνά τον ν.4277/2014, για το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής» που περάσαμε, 30 χρόνια μετά το «Νόμο Τρίτση», μετά το 1985. Σήμερα, το 30% των πολιτών αυτής της χώρας έχει Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Το ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΤΕ. Θελήσατε στην περιοχή της Αθηναϊκής Ριβιέρας να εγκαταστήσετε δικαστήρια!

    ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να παραβιάσετε το άρθρο 11 παράγραφος 2.2: «Ο άξονας του θαλάσσιου μετώπου του πολεοδομικού συγκροτήματος από τον Φαληρικό Όρμο μέχρι τη Βουλιαγμένη, του οποίου ο βασικός προσανατολισμός συνίσταται στην εξασφάλιση του ανοίγματος του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αθήνας προς το παραλιακό μέτωπο και της λειτουργικής διασύνδεσης με αυτό με την ανάπτυξη χρήσεων» -όχι δικαστηρίων- «πολιτισμού, τουρισμού, αναψυχής και αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας, καθώς και στη διασφάλιση της συνέχειας και της προσπελασιμότητας της παράκτιας ζώνης για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης».

    Αυτόν τον νόμο, αυτό το άρθρο θελήσατε να το καταπατήσετε. Μ’ αυτή τη λογική δεν υπάρχει καμία στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας. Αντίθετα, ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΕ ΚΑΙ Ό,ΤΙ ΚΑΛΟ ΒΡΗΚΑΤΕ.