ΚοινωνίαΑρχείο

Μια πόλη στραμμένη στη θάλασσα ή μια πόλη που φράζει το μέτωπο της στη θάλασσα;

Την δική της πρόταση καταθέτει η «Άλλη Πρόταση» με αφορμή το Master Plan για το λιμάνι του Ναυπλίου, το οποίο υπερψηφίστηκε πρόσφατα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που υπογράφει ο Μπάμπης Αντωνιάδης:

Ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο από τον πλειοψηφικό δημοτικό συνδυασμό, η γνωμοδότηση για το νέο σχεδιασμό του λιμανιού. Το λεγόμενο mastεr plan που έχει βάθος σχεδιασμού 25 χρόνια. 

Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ επανέλαβε τις απόψεις της που εδώ και χρόνια έχει καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο. Καμία όμως από τις απόψεις που έχει καταθέσει δεν ενσωματώθηκε στο προτεινόμενο σχέδιο. 

Η βασική αρχή μας εδώ και πολλά χρόνια είναι να σχεδιάσουμε μια πόλη και ένα λιμάνι με στραμμένο το αναπτυξιακό μέτωπο στη θάλασσα. Δυστυχώς, τώρα σχεδιάζεται ένα λιμάνι που να «φράζει» το βλέμμα στη θάλασσα. Βάζουμε εμπόδια σε παράλληλες λειτουργίες, σχεδιάζουμε μονοδιάστατα για ένα και μόνο είδος τουρισμού.

Σχεδιάζουμε, ακόμα και αν προτείνουμε πράγματα που είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Σωστά σχεδιάζουμε αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών αλλά επιμένουμε και σε μαρίνα 210 θέσεων, μέσα από τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Αναζητούμε δηλαδή κάποιον να επενδύσει στη μαρίνα πάνω από 30.000.000 € και ταυτόχρονα χωροθετούμε και προτείνουμε να φτιάξουμε αγκυροβόλιο 66 τουριστικών σκαφών με 500.000 € !!!!!!!!!!!!!

Συμφωνούμε με τη νέα πρόταση για τη χωροθέτηση του αγκυροβολίου σκαφών, διαφωνούμε (και διαφωνούσαμε πάντα) με το φαραωνικό έργο της νέας χωροθετημένης μαρίνας 210 σκαφών και των 3,000 τ.μ. κτηρίων υποδομής.

Προτείνουμε

Οι δικές προτάσεις καταγράφονται ως εξής:

1. Δημιουργία χώρου εξυπηρέτησης των τουριστών στο σταθμό του ΟΣΕ με την προσθήκη βαγονιών για λειτουργία τουριστικού γραφείου και χώρου αποθήκευσης αποσκευών.

2. Δημιουργία χώρων ήπιας κυκλοφορίας πεζών στους χώρους στάθμευσης (μεγαλύτερα πεζοδρόμια κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομος) και μεταφοράς του σταθμού δανειστικού ποδήλατου σε συνδυασμό με την στάθμευση. Δεν μπορεί όλος αυτός ο κόσμος που παρκάρει τα αυτοκίνητα του να κινείται σε πεζοδρόμια πλάτους 1.00 μέτρου. 

3. Μεγαλύτερος χώρος για κιόσκια προβολής τοπικών προϊόντων.

4. Δημιουργία (όπως υπήρχε και στο παλαιό σχεδιασμό ) χώρου αθλοπαιδιών. Πρόταση μελέτης Αλεξανδρόπουλου, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σχεδιασμός του λιμανιού. 

5. Συμφωνούμε με την πρόταση χωροθέτησης της νέας μαρίνας (αγκυροβόλιο μικρών σκαφών) αλλά είναι αντιφατικό με το φαραωνικό προτεινόμενο έργο της ήδη χωροθετημένης μαρίνας 210 σκαφών. 

6. Λειτουργία χώρου αλιευτικού καταφύγιου.

7. Δημιουργία χώρου για δημόσιες τουαλέτες. Δεν μπορούν να παρκάρουν πάνω από 1500 αυτοκίνητα και να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες. 

8. Σταθερά εδώ και είκοσι χρόνια προτείνουμε να μπουν χρήσεις στα οικόπεδα του Αγ. Αναστασίου για να κτιστούν εκεί οι υποδομές για το τελωνείο. Εμείς μάλλον περιμένουμε να πουληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ. 

Η μελέτη μας βρίσκει αντίθετους.

Είναι υπερβολική η πρόταση για ελλιμενισμό ταυτόχρονα δύο τουριστικών πλοίων στο λιμάνι. Με αυτό το τρόπο αφαιρούμε ζωτικό χώρο. 

 στο ΠΙ Κτίσμα γραφείων αγκυροβολίου στο ΠΙ 129,90 τ.μ. 

 

Διαφωνούμε: στη χωροθέτηση τόσο μεγάλων κτηριακών εγκαταστάσεων. Προβλέπονται κτήρια συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ. Κτήριο για κρουαζιέρα 500 τ.μ., κτήριο για υδροπλάνα 78 τ.μ., κτήριο για τελωνείο 200 τ.μ. (το κτήριο «ακορντεόν»: τελευταία πρόταση είναι για 200 τ.μ. ενώ το κείμενο της πρότασης που ψηφίστηκε από το λιμενικό ταμείο έχει πρόταση για 800 τ.μ. και τα σχέδια αναφέρουν 500τμ.), κτήριο για σκάφη αγκυροβολίου στο ΠΙ 129.90 τ.μ. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα κτήρια της ήδη χωροθετημένης μαρίνας συνολικά προτείνεται να κτιστούν κτήρια 4.000 τετραγωνικών μέτρων στην παραλιακή ζώνη από την περιφερειακή διοίκηση μέχρι το ΠΙ . Και σε αυτά δεν έχουμε συμπεριλάβει τα προκάτ κτήρια του λιμενικού. 

Δεν υπάρχει σχεδιασμός διαδρόμου προσθαλάσσωσης των υδροπλάνων ενώ υπάρχει χώρος για πρόσδεση. 

 

Διαφωνούμε στο χώρο που προτείνεται μπροστά από το NAPOLI για την υποδοχή των τουριστών κρουαζιέρας που θα φθάνουν στο λιμάνι με λάντζες.

Διαφωνούμε στο χώρο που προτείνεται μπροστά από το NAPOLI για την υποδοχή των τουριστών κρουαζιέρας που θα φθάνουν στο λιμάνι με λάντζες. Αφού με την μέχρι σήμερα εξέλιξη της εκβάθυνσης του λιμανιού τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, ο περισσότερος τουρισμός της κρουαζιέρας δεν μπορεί να γίνεται δεκτός μπροστά από τις καφετέριες. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος υποδοχής;

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τους ερασιτέχνες ψαράδες. Δεν χωράνε στον προτεινόμενο χώρο μπροστά από το φάρο; 

Είναι υπερβολική η πρόταση για ελλιμενισμό ταυτόχρονα δύο τουριστικών πλοίων στο λιμάνι. Με αυτό το τρόπο αφαιρούμε ζωτικό χώρο.

Είναι λάθος κατά την δική μας άποψη ο προτεινόμενος τρόπος νομιμοποίησης των κτηρίων που βρίσκονται εντός Α αδόμητης αρχαιολογικής ζώνης (μπανιέρες, παλαιός ναυτικός όμιλος, πλαζ Αρβανιτιάς). Η πρόταση για τη δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων με συντελεστή δόμησης δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τις οικοδομικές κατασκευές.

Τέλος, η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης είναι λάθος. Δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη χωροθέτηση και οι αρμόδιοι φορείς, όπως η αρχαιολογία και το υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς η περιοχή μελέτης είναι εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Ναυπλίου και εντός περιοχής NATURA. 

Διαπιστώσαμε ότι καμία πρόταση από όσες έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια και δεν αξιοποιήθηκε από την μελετητική ομάδα, το Λιμενικό Ταμείο αλλά και από την πλειοψηφία του δήμου. Καταψηφίσαμε την συγκεκριμένη πρόταση γιατί δεν «ανοίγει» την πόλη στην θάλασσά απλά βάζει περισσότερους φραγμούς προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης. 

Η σημερινή πρόταση δεν είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη. Βλέπει μονοδιάστατα την ανάπτυξη κύρια μέσα από την κρουαζιέρα. Η ιστορία της πόλης έχει άμεση σχέση με τη γεωγραφική της θέση και εμείς δείχνουμε να την αγνοούμε.