ΡεπορτάζΑρχείο

Το Σεβέζο ξυπνά μνήμες στα Ίρια

Εδώ και τριάντα περίπου χρονιά οι αγρότες στα Ίρια, τα παλιά λάστιχα και πλαστικά τα τοποθετούν σε χώρο του αγροτικού συνεταιρισμού προκειμένου να μεταφερθούν για ανακύκλωση. Ξαφνικά σήμερα μετά από τη βροχή ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα χιλιάδες διοξίνες να απελευθερωθούν στον αέρα και να κατακάτσουν πάνω από αγροτικά προϊόντα.

Στο σημείο που εξερράγη η πυρκαγιά έσπευσαν αμέσως αυτοκίνητα του Δήμου για την κατάσβεσή της ενώ ερωτηματικά προκαλεί η συμπεριφορά της πυροσβεστικής που μετά από μια ώρα συνεχών τηλεφωνημάτων κατοίκων της περιοχής έφτασε στο σημείο της φωτιάς, κατέγραψε το γεγονός και άφησε το έργο της κατάσβεσης στον Δήμο!!!

Σύμφωνα με μελέτες η καύση των ελαστικών σε οποιαδήποτε μορφή, σε θερμοκρασίες μικρότερες από τους 1200ο C (δηλαδή σε κοινούς κλιβάνους της βιομηχανίας) παράγει ισχυρά τοξικές ουσίες όπως διοξίνες, υδράργυρο, φουράνια, εξασθενές χρώµιο, υδροχλώριο, υδροφθόριο καθώς και τοξική τέφρα που απαιτεί ειδικούς χώρους διάθεσης. Σύµφωνα, επίσης, µε την βιβλιογραφία, πολλές από αυτές τις ουσίες δεν συγκρατούνται ούτε από το συµβατικό σύστημα αντιρρύπανσης (σακκόφιλτρο).

Επιπρόσθετα, από την χρήση ανάλογων τεχνολογιών στη βιομηχανία, παρατηρήθηκε ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα αποβάλλονται διοξίνες και οξείδια βαρέων µετάλλων τα οποία είναι υπαίτια για καρκίνους, χρόνιες πνευµονοπάθειες, προβλήµατα στα πνευµόνια και καρδιοπάθειες, πόσο μάλλον όταν καίγονται ανεξέλεγκτα όπως εδώ.

Το πρόβλημα είναι πως αφήνουν όλοι την φωτιά να σιγοκαίει σπέρνοντας ότι χειρότερο από χημικά και για χρόνια στην περιοχή. Θα πρέπει επειγόντως να καταμεριστούν ευθύνες και να οδηγηθούν στο εισαγγελέα οι υπεύθυνοι. Με τα πάντα μπορεί να παίζει κανείς, όχι όμως με την υγεία των κατοίκων. Ήδη υπάρχουν μαρτυρίες για τα αίτια της φωτιάς τις οποίες μόλις τις διασταυρώσουμε θα τις δημοσιεύσουμε.

Ο δήμος πέρα απ την διερεύνηση του ποιός έβαλε φωτιά και την προσαγωγή του στην δικαιοσύνη θα πρέπει να αναθέσει μελέτη για το πόσο επηρεάστηκε η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής πριν βιώσουμε το δικό μας Σεβέζο.