Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τον κόσμο σε μια κατάσταση όπου ζητήματα όπως είναι το περιβάλλον να μην τα θεωρεί στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος .Για πρώτη φορά όμως 195 χώρες κατάφεραν να συμφωνήσουν για το αυτονόητο: η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και οφείλουμε να δράσουμε τάχιστα για να προστατέψουμε το μέλλον των παιδιών μας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα αφορούν όλο τον πλανήτη. Η αλλαγή του κλίματος, η τρύπα του όζοντος, η διάβρωση του εδάφους, η ρύπανση των θαλασσών, η καταστροφή των δασών, η εξαφάνιση χλωρίδας και πανίδας, η διάχυση ρύπων στην ατμόσφαιρα, αποτελούν μια νέα απειλή για την ανθρώπινη ζωή και ευημερία.
Στην χώρα μας συχνά η επιχειρηματικότητα ταυτίστηκε με την «αρπαχτή » και η διαπλοκή με την μαγκιά ,ότι δεν είχε άμεσο οικονομικό όφελος αγνοήθηκε και απαξιώθηκε .Οι ίδιες αιτίες που οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος οδήγησαν και στην οικονομική καταστροφή . Χωρίς αμφιβολία τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη χώρα μας – και στην περιφέρεια της Πελοποννήσου – είναι χρόνια και ποικίλης μορφής. Οι αιτίες πολλές, όπως και οι ευθύνες πολλές , και της πολιτείας , αλλά και όλων εμάς, των πολιτών που με την καθημερινή μας στάση και πρακτική υποβαθμίζουμε , πολύ συχνά, το περιβάλλον. Ειδικότερα για τα απορρίμματα , ένα θέμα που ταλανίζει την Πελοπόννησο, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο κερδοσκοπίας .Συνεπώς πρέπει η διαχείριση του να γίνεται από Δημόσιο φορέα και ενδεδειγμένοι γι αυτό είναι οι Δήμοι .Ο τρόπος θα πρέπει να είναι συμβατός με το ψηφισμένο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), που προβλέπει διαλογή στην πηγή ,ανακύκλωση ,κομποστοποίηση ,επαναχρησιμοποίηση. Επίσης να υπηρετεί τις αρχές της εγγύτητας ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα μεμονωμένες περιοχές. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στη φάση αυτή η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού φορέα (ΣΔΙΤ), δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης.
Μια μεγάλη ευκαιρία για την Πελοπόννησο-Αργολίδα , είναι η δημιουργία πιστοποιημένων από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA) πεζοπορικών διαδρομών.
ΚΑΛΕΣ ΦΙΛΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ –ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ:
Η ERA βοηθά τοπικές οργανώσεις να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές και τις πιστοποιεί ως προς την ποιότητα ,τεχνική επάρκεια ,ασφάλεια και αξιοπιστία. Το πρώτο και μοναδικό πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα είναι το Menalon trail.
Tο άνοιξαν οι κάτοικοι της Αρκαδίας το 2015.Μέσα σε 10 μήνες κατάφεραν να συντονίσουν 100 εθελοντές από 9 χωριά της ορεινής Αρκαδίας να καθαρίσουν και να σηματοδοτήσουν το μονοπάτι.75 χλμ. που ξεκινά από την Στεμνίτσα και φθάνει έως τα Λαγκάδια. Το κόστος 9000 ευρώ ! Δούλεψαν εθελοντικά ,οραματίστηκαν κάτι πρωτοποριακό ,χωρίς άμεσο προσωπικό κέρδος και υλοποίησαν μια ιδέα που μπορεί να αναστήσει την ορεινή Αρκαδία.
Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στο menalontrail.eu
Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερους από 5% των περιοχών Natura της Ευρώπης .Ο κύκλος εργασιών για τις περιοχές αυτές υπολογίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 200 δις ετησίως για φύλαξη, επισκεψιμότητα, επιστημονική έρευνα και πρωτογενή παραγωγή.
Ο ποδηλατικός και πεζοπορικός τουρισμός ,που πανευρωπαϊκά αποδίδουν μεγαλύτερα έσοδα ανά επισκέπτη ,βρίσκονται στην Ελλάδα σχεδόν στο μηδέν .
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει λοιπόν πιστοποίηση ,σύνδεση και προβολή όλων των πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών σε διασύνδεση με τον θρησκευτικό , οινολογικό και άλλους θεματικούς τουρισμούς. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, ως νομός και ως χώρα, συνδέεται άρρηκτα με το “κεφάλαιο” τουρισμός από τον οποίο περιμένουμε τόσα πολλά.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί “κόστος” αλλά όρο ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών αφού έχει ως αποτέλεσμα:
– τη δημιουργία θέσεων εργασίας: είτε άμεσα στην περιβαλλοντική προστασία, πρόληψη, αποκατάσταση, είτε μέσω της προστασίας και ανάπτυξης των τομέων που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον,
– την εξοικονόμηση πόρων (ενέργειας, πρώτων υλών, δαπανών υγείας) για την οικονομία.
Η εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των πεπερασμένων εγχώριων πόρων αποτελεί σήμερα αναγκαστική επιλογή για τη βιώσιμη οικονομική ανασυγκρότηση με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων, την ποιότητα της ζωής και την ιεράρχηση πολιτιστικών αξιών.
Δεν είναι κάτι απλό , ούτε αλλάζουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Όταν όμως υπάρχει η πολιτική βούληση- και αυτή ήδη εκφράζεται- για συγκεκριμένα μέτρα και η συνεργασία Κράτους – ενεργών πολιτών τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι όλοι μαζί θα πετύχουμε τους στόχους.
* Ο Γιάννης Γκιόλας είναι βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ