Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), στην Κωνσταντινούπολη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 & 31 Μαΐου.
Παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ – BSEC), εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εκπρόσωποι Περιφερειών & οικονομικών φορέων της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας, εκπρόσωποι ελληνικών περιφερειών, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς.
Η Γενική Συνέλευση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα και τις πολιτικές που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου και την προώθηση της ανάπτυξης της Μπλε Οικονομίας στη Μεσόγειο.
Η Επιτροπή Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας (BBSC) συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στις περιοχές αυτές, προωθεί την περιφερειοποίηση και ενθαρρύνει την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της συμπληρωματικότητας μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμικών επιπέδων. Λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των προγραμμάτων και των στρατηγικών που εφαρμόζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή αποτελεί σημαντικό χώρο για τις δράσεις που ευνοούν τις ανταλλαγές ορθών πρακτικών. Η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών παρέχει στα μέλη καρποφόρα αποτελέσματα, χάρη στις πολιτικές και τεχνικές συναντήσεις, οι οποίες εμπλουτίζουν σε μεγάλο βαθμό τις περιφερειακές στρατηγικές μελών.
Η Συνέλευση χαρακτηρίστηκε από την επιτυχή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων, όπου περιελάμβαναν ποικιλία θεμάτων με εμπεριστατωμένες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών.
Ο Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, στην παρουσίαση ως ομιλητού του θέματος «Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – Εφαρμογή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» ανέφερε ότι η στρατηγική και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της Περιφέρειας έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Τόνισε ιδιαιτέρως ότι η επιχειρηματικότητα που σχετίζεται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου των επιχειρήσεων στην Ε.Ε., στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη και για τη λεγόμενη Αειφόρο Ανάπτυξη. Η ανθρώπινη δραστηριότητα εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομίας, περιλαμβάνει πολλές αλληλεπιδράσεις, συστατικά και παράγοντες, εξωτερικούς και εσωτερικούς, που επηρεάζουν την επιχειρηματική προσπάθεια.
Οι δύο βασικοί πυλώνες ενεργειών όπου βασίζεται η εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και ελέγχων της αγοράς στην περιοχή της Πελοποννήσου είναι οι εξής:
Ο πρώτος πυλώνας αναφέρεται στις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης σχετικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης ή άλλης οικονομικής βοήθειας μέσω των Ευρωπαίων Προγραμμάτων ή από τον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι πολύ περιορισμένος και δύσκολος στην εφαρμογή του. Ο δεύτερος πυλώνας βασίζεται απολύτως στις προσπάθειες που κάνει η Περιφερειακή Αρχή στο διοικητικό χώρο της χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα για την παροχή βοήθειας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Παρά την ολοκληρωμένη πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) και τη διάθεση εκ μέρους της σημαντικών κεφαλαίων, αυτή παραμένει μέχρι σήμερα προς έγκριση από την Κυβέρνηση. Από τις αντίστοιχες εισηγήσεις ομιλητών από άλλα κράτη φάνηκε καθαρά ο περιορισμένος και δύσκολος τρόπος ενίσχυσης των ΜμΕ στην πατρίδα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Εκεί, πέρα από τη δωρεάν επιδότηση στο άνοιγμα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δίνονται, και με χαμηλά επιτόκια, δάνεια με προνομιακούς όρους.
Τέλος, υπογράμμισε ότι τα προγράμματα έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης στην Πελοπόννησο. Θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, με γνώμονα την καινοτομία.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δραστήριο μέλος πολλών θεσμών και φορέων σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα και ενεργή συμμετοχή. Επιδιώκει μέσω των οργάνων, την επίλυση των θεμάτων και τη χάραξη πολιτικής. Παρακολουθεί συνεχώς και μετέχει στις εξελίξεις των γεγονότων, εργαζόμενη για την πρακτική εφαρμογή και υλοποίηση γενικότερων πολιτικών.