Η παγκόσμια κοινότητα, αναγνωρίζοντας την επιστημονική προσφορά του Γερμανού γιατρού Καrl Landsteiner, του επιστήμονα που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος, επέλεξε την 14 Ιουνίου, ηµέρα γέννησής του, ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.
O εορτασμός της ημέρας στοχεύει : Στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά µε την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση των σιωπηλών εθελοντών αιμοδοτών που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρουν το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Για το έτος 2016, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, θέτει ως κεντρικό µήνυµα, «Το αίµα µας ενώνει όλους» (Blood connects us all ), όπου µε το µήνυµα αυτό επιδιώκεται να προβληθεί η αλυσίδα αλληλεγγύης : εθελοντής αιμοδότης – αίμα – ασθενής.
Η εθελοντική αιμοδοσία είναι επί της ουσίας προσφορά στο συνάνθρωπο. Είναι ένα δώρο που µπορεί να σώσει ζωές και να προσφέρει ένα νέο συμβόλαιο ζωής σε πολλούς ανθρώπους που το χρειάζονται. Με την αιμοδοσία ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει δυο αγαθά χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 5 λίτρα που διαθέτει. Σύμφωνα µε στοιχεία του Π.Ο.Υ., οι συνειδητοποιημένοι εθελοντές δότες αίματος, που εμφορούνται από αλτρουιστικά και µόνο αισθήματα, αποτελούν έναν από τους δείκτες ασφάλειας του συστήματος αιμοδοσίας. Έχουν ικανοποιητικό επίπεδο υγείας, καθώς υποβάλλονται σε τακτικό ιατρικό έλεγχο και αποφεύγουν συμπεριφορές που αυξάνουν την εμφάνιση λοιμώξεων και ανταποκρίνονται σε έκτακτα περιστατικά.
Στη χώρα µας µόνο το 52% του συλλεγόµενου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το αίμα προέρχεται κατά 95%-100% από εθελοντές αιμοδότες. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολύ ισχνή δεξαμενή εθελοντών δοτών µμυελού και μικρό αριθμό εθελοντών δοτών οργάνων (δελτίο Τύπου, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας).
Στο πλαίσιο ανάπτυξης και εφαρμογής των πολιτικών για την οργάνωση ενός Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας, απαιτείται η εμπέδωση της εθελοντικής αιμοδοσίας στο σύστημα αξιών του ανθρώπου, ώστε το άτομο να ενθαρρυνθεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης. Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι απλά ενέργεια φιλανθρωπίας, είναι βασικός πυλώνας της Δημόσιας Υγείας και µια έμπρακτη έκφραση προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης.