ΕυρώπηΑρχείο

Μάγεψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων παρουσιάστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον καθηγητή Αστροφυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννη Χ. Σειραδάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Γραμματικάκη και την παρακολούθησαν ευρωβουλευτές Έλληνες και ξένοι, αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών οργάνων και πλήθος κόσμου.

Στην κατάμεστη αίθουσα ο Γ. Σειραδάκης παρουσίασε το συγκλονιστικό αυτό επίτευγμα υψηλής τεχνολογίας του αρχαίου κόσμου. Και, με τη βοήθεια ενός προτύπου του Μηχανισμού, το διεθνές κοινό παρακολούθησε πώς λειτουργούσαν τα 30 γρανάζια του πρώτου υπολογιστή της ανθρωπότητας, πώς μελετούσαν τους πλανήτες και προέβλεπαν τις εκλείψεις.
 

Με αφορμή την εκδήλωση και το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε,  ο Γ. Γραμματικάκης δήλωσε : “Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την  «παράλληλη Ελλάδα». Πέρα και πάνω από την Ελλάδα της κρίσης, η οποία κυριαρχεί εδώ, στις Βρυξέλλες, τα τελευταία χρόνια. Ο θαυμασμός των καλεσμένων για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και για τα σύγχρονα επιτεύγματά του, αποδεικνύει ότι υπάρχει η μαγιά που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον της πατρίδας μας. Αρκεί βέβαια να πείσουμε γι’ αυτό και τον πολιτικό κόσμο της χώρας.”

Ο Γ. Σειραδάκης από την πλευρά του δήλωσε: “Σήμερα, 14 Ιουνίου, είχα τη μεγάλη τιμή, μετά από πρόσκληση του Γιώργου Γραμματικάκη, να δώσω μια ομιλία για το μηχανισμό των Αντικυθήρων στην Ευρωβουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο. Πραγματικά χάρηκα πολύ γιατί συμμετείχαν στο ακροατήριο ευρωβουλευτές και άλλοι, υψηλά ιστάμενοι στη διοίκηση της Ευρώπης. Νομίζω ότι πήγε πολύ καλά η ομιλία, είχα αρκετές ερωτήσεις και πραγματικά πολύ σημαντικές και δύσκολες.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας αρχαίος υπολογιστής. Είχε κατασκευαστεί πριν από περίπου 2.000 χρόνια και μπορούσε να υπολογίσει τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης και των υπόλοιπων, έως τότε γνωστών, πλανητών στον ουρανό όπως και τις εκλείψεις. Ο Μηχανισμός μπορούσε επίσης να προβλέπει πότε θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.”