Η κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση στην Ερμιονίδα, εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και έχει ήδη λειτουργήσει σε δύο περιόδους με μεγάλη επιτυχία, έχοντας εξελιχθεί σε θεσμό, με διοργανωτή τον επί 30 χρόνια δραστήριο Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας και υπό την επιμέλεια και άγρυπνη καθοδήγηση του εμπνευστή του θεσμού, Κώστα Γεωργουσόπουλου.
Συγκεντρώνοντας μέσα σε διάστημα ενός μήνα, σε ένα εξαιρετικά διαμορφωμένο υπαίθριο θέατρο, επιλεγμένους μονολόγους του θεατρικού ρεπερτορίου, με την παρουσία μεγάλων ονομάτων του ελληνικού θεάτρου, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να προωθήσει σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο κοινό το ποιοτικό θέατρο στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην όμορφη και δημοφιλή Ερμιονίδα, στολίδι της Αργολικής γής, συμβάλλοντας στην τόνωση της ήδη έντονης τουριστικής της ανάπτυξης, μέσα από την καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας και την ανάπτυξη του πολιτισμού.
Το πρόγραμμα της 3ης διοργάνωσης, που και φέτος επιμελήθηκε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, είναι και πάλι αφιερωμένο σε μονολόγους, με δέκα διακεκριμένους πρωταγωνιστές του Ελληνικού Θεάτρου: Άννα Βαγενά – Μαίρη Βιδάλη – Βασίλης Βλάχος – Γιώργος Γαλίτης – Κατερίνα Διδασκάλου – Αλίκη Καγιαλόγλου – Υρώ Μανέ – Τάσος Μπλάτζιος – Μάνια Παπαδημητρίου – Σωτήρης Τσόγκας και Γιούλη Πεζοπούλου.
Τις θεατρικές παραστάσεις θα πλαισιώσουν δύο μουσικές εκδηλώσεις με δύο ιδιαίτερα αξιόλογους ερμηνευτές, τον Ορφέα Περίδη στην έναρξη (7/8) και την Φωτεινή Βελεσιώτου στη λήξη (4/9).
Στο Φεστιβάλ θα συμπεριληφθεί επίσης για πρώτη φορά, υπό τη μορφή Προ-φεστιβαλικής εκδήλωσης, η ετήσια παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας που αφορά το αρχαίο δράμα. Για το 2016, έχει επιλεγεί η αρχαία κωμωδία Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, που θα παρουσιαστεί στο κοινό σε 5 παραστάσεις, στις 27-28-29-31/7 & 1/8.
Το καλοκαιρινό πρόγραμμα θα κλείσει με δύο Μετα-φεστιβαλικές εκδηλώσεις, η μία αφιερωμένη στο έτος Σαίξπηρ, όπου ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βλάσσης και η «Ομάδα Θεατρικής Άσκησης» θα παρουσιάσουν τη μουσικο-θεατρική παράσταση «Capriccio Veneziano», μια ελεύθερη μεταγραφή του «Εμπόρου της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (η παράσταση παρουσιάστηκε στο ACS στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου με τεράστια επιτυχία) και η δεύτερη με την Αφήγηση Ραψωδιών της Οδύσσειας του Ομήρου, Φ «Τόξου θέσις» και Χ «Μνηστηροφονία», σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, με την Αγλαϊα Παππά και στο Μπάσο τον Απόστολο Καλτσά.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στην παρουσίασή του, “Δεν τριτώνει μόνο το κακό. Ιδού, λοιπόν, που για τρίτη χρονιά παγιώνεται ο πολιτιστικός θεσμός «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», πράγμα που σημαίνει πως σ’ αυτόν τον τόπο δε στέρεψε ακόμη η πηγή με το “λάλον ύδωρ”. Γιατί δεν είναι μόνο ηρωισμός απελπισίας, αλλά βαθύς καημός και ακόρεστη δίψα για αλήθεια, ομορφιά, κριτική και αισθητική απόλαυση η ανάπτυξη σε μια γωνιά της Ελλάδας –παραμελημένης για χρόνια – ενός ευρέος φάσματος προγράμματος, όπου έλληνες ευαισθητοποιημένοι καλλιτέχνες απευθύνονται σ’ ένα κοινό που θέλει διακαώς να ξεφύγει από τα πολιτιστικά απόβλητα της μαζικής κουλτούρας και αναζητεί αρτεσιανά ύδατα λόγου, ρυθμού, μουσικής, μίμησης ύφους και ήθους» (το πλήρες κείμενο στο τέλος της παρούσας επικοινωνίας).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Αργολίδας κ.κ. Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας Απόστολος Λαδάς με την ιδιότητα του Συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ, η Μεγάλη Χορηγός του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας κυρία Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, οι εκπρόσωποι του Σ.Φ.Ι.Π. Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου κυρίες Γεωργία Παλυβού και Αφροδίτη Αναγνώστου, αρκετοί από τους συμμετέχοντες ηθοποιούς, χορηγοί και εκλεκτοί φίλοι. Το καλωσόρισμα και την εισαγωγή έκανε ο Πρόεδρος του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας & Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, κ. Δημήτρης Ι. Σίδερης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, συντελεστές, χορηγούς και τα μέλη του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας για την υποστήριξη και την προσφορά τους.
Το Φεστιβάλ διεξάγεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, στο δρόμο Κρανιδίου-Ερμιόνης, σε κομβικό σημείο ανάμεσα στην Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι και την Κόστα, απ’ όπου γίνεται η σύνδεση της Πελοποννήσου με τις Σπέτσες. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο, πρώην αποθήκη της ΦΑΓΕ, που διαμορφώθηκε σε θέατρο πριν από τρία χρόνια, για να στεγάσει την πλούσια δραστηριότητα του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό περαιτέρω διαμόρφωση, ώστε να δημιουργηθεί η υποδομή που απαιτείται στον υπαίθριο χώρο για να φιλοξενήσει το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός, που απευθύνεται, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και σε πλήθος παραθεριστών από την ευρύτερη περιοχή. Η συνήθης πληρότητα στις παραστάσεις του Φεστιβάλ είναι 350 άτομα, με δυνατότητα επέκτασης των καθισμάτων σε συνολική χωρητικότητα 1.500 ατόμων στις συναυλιακές εκδηλώσεις.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
7/8 Έναρξη Φεστιβάλ – Μουσική Συναυλία με τον Ορφέα Περίδη
10/8 «Λωξάνδρα», της Μαρίας Ιορδανίδου, με την Άννα Βαγενά
12/8 «Τα ραδίκια ανάποδα», του Γιώργου Γαλίτη, με τον Γιώργο Γαλίτη
14/8 «Λέλα Καραγιάννη-Η Μάνα της Αντίστασης», του Γιώργου Χριστοδούλου, με την Μαίρη Βιδάλη
17/8 «Η απολυμένη», του Αντώνη Τσιπιανίτη, με την Κατερίνα Διδασκάλου
20/8 «Ένας πανηγυρικός και ένας επικήδειος», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον Βασίλη Βλάχο
24/8 «Η Θαλασσινή Ωδή» & Τα Fados της εφηβείας μου», του Fernando Pessoa, με την Αλίκη Καγιαλόγλου
27/8 «Συμβολαιογράφος», του Νίκου Βασιλειάδη, με την Υρώ Μανέ
29/8 «Στα άκρα» της Κωστούλας Μητροπούλου, με τον Σωτήρη Τσόγκα και την Γιούλη Πεζοπούλου
31/8 «Πεθαίνω σα χώρα», του Δημήτρη Δημητριάδη, με τον Τάσο Μπλάτζιο
3/9 «Aδαμαντία», του Παναγιώτη Μέντη, με την Μάνια Παπαδημητρίου
4/9 Λήξη Φεστιβάλ – Μουσική Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου
Μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις
9/9 “Capriccio Veneziano”, ελεύθερη μεταγραφή του «Εμπόρου της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από την «Ομάδα Θεατρικής Άσκησης». Μεταγραφή-σκηνοθεσία Δημήτρης Βλάσσης.
14/9 Αφήγηση Ραψωδιών της Οδύσσειας του Ομήρου, Φ «Τόξου θέσις» και Χ «Μνηστηροφονία», σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, με την Αγλαϊα Παππά. Στο Μπάσο ο Απόστολος Καλτσάς.