ΟικονομίαΑρχείο

Η Δημοκρατία δεν είναι προς πώληση

“Κρέας με ορμόνες και αυξητικές ουσίες, κρέας που έχει υποστεί χλωρίωση και μεταλλαγμένα. Όλα αυτά δεν θα ήθελες ποτέ να τα έχεις στο πιάτο σου, αλλά βρίσκονται πολύ κοντά στο να τρυπώσουν εξαιτίας μίας συμφωνίας. Και είναι μόνο μερικά από όσα φέρνει η TTIP” τονίζει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace και συνεχίζει: “Η υπογραφή της θα δώσει στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις του πλανήτη και τα λόμπι τους άνευ προηγουμένου εξουσίες. Καμία χώρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί επενδύσεις ή προϊόντα μίας εταιρείας, ακόμα και αν απειλείται η υγεία μας, το περιβάλλον και τα βασικά μας δικαιώματα.

Μερικά παραδείγματα: Ενώ μέχρι στιγμής στη χώρα μας υπάρχουν διατάξεις που μας επιτρέπουν να αρνηθούμε την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, οι εταιρίες βιοτεχνολογίας θα μπορούν να ισχυριστούν ότι οι διατάξεις αυτές περιορίζουν τα κέρδη τους και θα μηνύουν τη χώρα σε ειδικά δικαστήρια για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ακόμη, ενώ επιτέλους η διεθνής κοινότητα προχωράει σε πιο δραστικά μέτρα για την προστασία του πλανήτη, σύμφωνα με την TTIP πολλοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί, όπως η ενεργειακή σήμανση συσκευών και τα πρότυπα εξοικονόμησης καυσίμου στα αυτοκίνητα, χαρακτηρίζονται ως «τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο».

Χτες, αφού ζητήσαμε με επιστολή μας από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει ξεκάθαρο ΟΧΙ στην TTIP, λίγες ώρες μετά πραγματοποιήσαμε δυναμική δράση έξω από το Μέγαρο Μουσικής. Μέσα βρίσκονταν ο πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλεσμένοι στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Σήμερα σου ζητάμε να προσφέρεις όποιο ποσό μπορείς. Μικρό ή μεγάλο, είναι εξίσου σημαντικό για τις δράσεις που κάνουμε και θα κάνουμε, ώστε να γίνει η φωνή μας ακόμη πιο δυνατή και να εμποδίσουμε τη συμφωνία!”.