ΠολιτικήΑρχείο

5 εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν για τους πορτοκαλοπαραγωγούς

Τα αδικαιολόγητα χαμηλά ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης πορτοκαλιών προς χυμοποίηση θέτει με ερώτησή του στη βουλή ο Γιάννης Ανδριανός απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο:
«Ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός για τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση ανέρχεται στα 9 εκ. ευρώ για συνολική έκταση καλλιεργειών 285.000 στρέμματα, τα ενεργοποιημένα στρέμματα είναι μόλις 115.000. Στη συνθήκη αυτή, γίνεται λόγος ότι το ποσό που θα καταβληθεί είναι της τάξης των 31,6 ευρώ ανά στρέμμα, το ελάχιστο δηλαδή δυνατό της ενδεικτικής τιμής, με αποτέλεσμα περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα 2/3 του συνολικού προϋπολογισμού να μείνουν αδιάθετα και να επιστραφούν στα κοινοτικά ταμεία, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Κανονισμού 639/2014 άρθρο 53 παρ. 2 ΕΕ επιτρέπει την απόδοση ενισχύσεων βάσει του πηλίκου (9.000.000 ευρώ / 115.000 στρέμματα = περίπου 72 ευρώ ανά στρέμμα), την ώρα που οι παραγωγοί δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης. Την ίδια ώρα σε άλλα προϊόντα με υπουργικές αποφάσεις το ποσό ενίσχυσης ορίστηκε πολύ πιο πάνω  πάνω από την ενδεικτική τιμή.

Επισημαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πέρυσι σε πολυάριθμες σχετικές συσκέψεις είχε δεσμευθεί ότι τα ποσά θα είναι μεγαλύτερα.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Γιατί δηλώθηκαν μόλις 115.000 στρέμματα; Ενημερώθηκαν επαρκώς προς τούτο οι παραγωγοί;

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην αύξηση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης πορτοκαλιών προς χυμοποίηση ανά στρέμμα;

3. Στην περίπτωση που ευσταθεί η πληροφόρηση περί ποσά της τάξης των των 31,6 ευρώ ανά στρέμμα, το ελάχιστο δηλαδή δυνατό, για ποιο συγκεκριμένο λόγο το Υπουργείο αφήνει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα 2/3 του συνολικού προϋπολογισμού να μείνουν αδιάθετα και να επιστραφούν στα κοινοτικά ταμεία, την ώρα που οι παραγωγοί δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης».