Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 9 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., η αφιερωμένη στο Δημοτικό Τραγούδι εκδήλωση, που οργάνωσε το Δ.Σ. του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης στον αύλειο χώρο του «Βουλευτηρίου» της Ερμιόνης.
Αρχικά, η Πρόεδρος του Συλλόγου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και παρουσίασε σύντομο βιογραφικό του ομιλητή της βραδιάς κ. Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα, Αναπληρωτή Καθηγητή της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Καλαμάτα), ο οποίος μίλησε με θέμα : «Η ανθρώπινη ομορφιά στα δημοτικά μας τραγούδια», εστιάζοντας κυρίως, λόγω χρόνου, στη γυναικεία ομορφιά. Ο ίδιος έχει εκδώσει και σχετικό ομότιτλο βιβλίο.
Ο ομιλητής τόνισε την αξία που έχει η ομορφιά, το κάλλος, σε όλες τις κοινωνίες και σε όλους τους πολιτισμούς, πολύ περισσότερο στους Έλληνες, όπου το κάλλος εκπροσωπήθηκε με μία θεά, τη θεά Αφροδίτη. Στα δημοτικά μας τραγούδια ιδιαίτερα η ωραία γυναίκα ως κόρη, νύφη, σύζυγος, αδελφή, αλλά και ο ωραίος άνδρας, στους πολλαπλούς τους ρόλους, θαυμάστηκαν για τα κάλλη τους.
Ο ομιλητής παρουσίασε παραδείγματα στίχων από πολλά δημοτικά τραγούδια που υμνούσαν τη γυναικεία ομορφιά. Πολλοί από αυτούς αναφέρονταν στον κόσμο των ανθέων και των δέντρων, των πτηνών, των ουρανίων σωμάτων, των πολύτιμων μετάλλων και λίθων και στον κόσμο του θείου. Έγινε επίσης λόγος για την ενδυμασία της γυναίκας ως στοιχείου ομορφιάς και για τον στολισμό της με τα διάφορα ενδυματολογικά εξαρτήματα και τα λοιπά διακοσμητικά στοιχεία.
Ο ομιλητής, που εντυπωσίασε με την ομιλία του και με την αμεσότητα της επικοινωνίας του με το κοινό, τελείωσε με το ποίημα της «Κουμπάρας που έγινε νύφη», όπου θριαμβεύει η γυναικεία ομορφιά.
Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια και οργανικές μελωδίες της Ερμιόνης, που επέλεξε και παρουσίασε ο Γιάννης Σπετσιώτης, Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου, από την ανέκδοτη συλλογή του.
Τα μουσικά κομμάτια τα οποία ακούστηκαν ήταν τα εξής:
1. Οργανικός σκοπός «Με(ι)λλεούνια». Ακούστηκε το βιολί του αείμνηστου λαϊκού μας οργανοπαίκτη Παναγιώτη Φασιλή. (Ερωτικό- χορευτικό τραγούδι).
2. «Η επιστρατεία». Ανήκει στα ιστορικά τραγούδια της Ερμιόνης και αναφέρεται στην επιστράτευση κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13.
3. «Οι ψαράδες της Ερμιόνης» (Σε καινούργια βάρκα μπήκα). Ανήκει στην κατηγορία των εργατικών δημοτικών τραγουδιών.
4. «Η πρώτη αρχή του έρωτος ήταν ένα μπουκέτο».
5. «Πάρε Μαριώ τη ρόκα σου». Το τραγούδι είναι συνταιριασμένο με δύο Ερμιονίτικα τετράστιχα, ένα στα Ελληνικά και ένα στα Αρβανίτικα.
Τα δύο τελευταία τραγούδια ανήκουν στην κατηγορία των τραγουδιών της αγάπης.
Τα προαναφερόμενα τραγούδια απέδωσαν ντόπιοι τραγουδιστές και μουσικοί, τους οποίους συντόνισε ο Γιάννης Σκούρτης, γνωστός για την προσφορά του στην παραδοσιακή μουσική και την καντάδα. Το μουσικό σύνολο αποτελείτο από τους 1) Βλάχο Ηλία, τραγούδι, 2) Δαμαλίτη Μιχάλη, τραγούδι, 3) Δημαράκη Γιώργο του Πάνου, τραγούδι, 4) Μπαρδάκο Λάζαρο, τραγούδι, 5) Σκούρτη Άρη, τραγούδι, 6) Σκούρτη Γιάννη, τραγούδι – κιθάρα, 7) Δημητρακοπούλου Αναστασία, κιθάρα, 8) Μπουρίκα Δημήτρη του Γεωργίου, κλαρίνο και 9) Σκοπελίτη Γιάννη, κιθάρα.
Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί όλους τους προαναφερόμενους συντελεστές, που συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση της ποιοτικής εκδήλωσης, αφιέρωμα στο Δημοτικό Τραγούδι.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ερμιονίδας και πολυπληθές εκλεκτό κοινό.