ΚόσμοςΑρχείο

Μόναχο: Περπατούσαμε 6 χιλιόμετρα με το παιδί αγκαλιά !

Ρεπορτάζ: Άκης Γκάτζιος

6 ολόκληρα χιλιόμετρα περπάτησαν με τα πόδια, μέσα στη νύχτα, έχοντας αγκαλιά το παιδί τους για να φτάσουν μέχρι το σπίτι τους στο Μόναχο, μετά  την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia.

Ο Πολιτικός Μηχανικός Θάνος Καλούσης και η φιλόλογος Σοφία Χρήστου, με το ανήλικο αγοράκι τους είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς στο σπίτι τους, έχοντας ζήσει τον εφιάλτη το βράδυ της Παρασκευής, στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας.

-«Ήμασταν  τυχεροί και άτυχοι διότι ενώ μένουμε κέντρο, είχαμε πάει απόκεντρο στην αντίθετη κατεύθυνση από το συμβάν, αλλά δεν μπορούσαμε να επιστρέψουμε σπίτι παρά μόνο με τα πόδια διανύοντας 6 χιλιόμετρα», λέει στο anagnostis.org , σε επικοινωνία που είχε αργά το βράδυ με τον Άκη Γκάτζιο.

Η επιλογή τους να περάσουν μια ήσυχη βραδιά, μακριά από την πολυκοσμία του Εμπορικού Κέντρου, κοντά στο οποίο κατοικούν, τους απομάκρυνε και από τον κίνδυνο. Ήταν αποκλεισμένοι σε ένα εστιατόριο, μετά την επίθεση αφού δεν είχαν τρόπο  να φύγουν:

-«Περπατήσαμε αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουμε σπίτι και με τον μικρό αγκαλιά …είμαστε πτώματα», συμπληρώνει.

Στο Μόναχο, από την πρώτη στιγμή διακόπηκαν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις και τα δρομολόγια όλων των μέσων μεταφοράς, κυρίως στην περιοχή του εμπορικού κέντρου κοντά στο Ολυμπιακό χωριό του Μονάχου, οπότε δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την οικογένεια του Πολιτικού Μηχανικού από το Ναύπλιο, που εδώ και έξι περίπου μήνες εργάζεται στη Γερμανία έχοντας πάρει μαζί και την οικογένειά του.

Η Σοφία με το δίχρονο αγοράκι τους πήγαν στο Μόναχο, πριν από έναν μήνα και μετακόμισαν με τον Θάνο λίγο πιο μακριά σε ένα πιο άνετο σπίτι. Ο Θάνος τους δυό πρώτους μήνες έμενε ακριβώς δίπλα στο εμπορικό κέντρο Olympia, εκεί που έγινε το αιματοκύλισμα:

-«Το σημείο το ξέρω πολύ καλά, αφού εκεί έμενα, μέχρι πριν από μερικές ημέρες», τονίζει.

Πως αντιμετώπισαν όμως την επίθεση, οι 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι του Μονάχου, είναι η ερώτηση που θέτουμε στον κο Καλούση, ζητώντας του να μας μεταφέρει το κλίμα :

-«Ο κόσμος παρέμεινε πολύ ψύχραιμος καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς και ήταν συνεργάσιμος με τις αρχές. Βέβαια, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, αλλά ο ένας βοηθούσε τον άλλον … Πολλοί έκαναν οτοστόπ για να πάνε στα σπίτια τους αφού είχαν σταματήσει οι συγκοινωνίες.

Η αλήθεια είναι πως είχε συζητηθεί πάρα πολύ το σημερινό ενδεχόμενο μιας επίθεσης. Ήταν θέμα χρόνου. Όλοι το περίμεναν. Το θέμα είναι από δω και πέρα πόσο θα ”τρομοκρατηθεί” το Μόναχο και η Γερμανία γενικότερα…», λέει και συμπληρώνει:

-«Ξύπνησαν πάντως σήμερα μνήμες στους Μοναχέζους, διότι το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα που βίωσε το Μόναχο – αν δεν κάνω λάθος – ήταν στο ολυμπιακό χωριό το 1972 και ήταν στο ίδιο σα να λέμε σημείο…».

Στο Άργος και στο Ναύπλιο, οι συγγενείς του Θάνου Καλούση και της Σοφίας Θάνου, «κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα», μέχρι να μάθουν τα νέα τους. Τους καθησύχασαν, μέσω facebook, με μια χιουμοριστική ανάρτηση, που έδειχνε ότι δεν κινδυνεύουν και ότι είναι ασφαλείς:

-«O Thanos Kalousis τρώει πιτόγυρα και νοιώθει ότι τον αγαπούν στο Μόναχο», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Θάνος, στις 10 το βράδυ.

Και με το ίδιο χιούμορ που τον διακρίνει απαντά και στους φίλους του που τον ρωτούν, αν είναι καλά:

-«Είμαστε όμηροι σε ελληνικό μαγαζί ,δεν μπορούμε να πάμε πουθενά αν δεν πιούμε πρώτα όλες τις βαρέλες με τις μπύρες», συμπληρώνοντας όμως λίγο πιο κάτω: «Προσευχηθείτε για μας (μη βαρυστομαχιάσουμε)».