Site icon Αρχείο anagnostis.org

Από τις Μυκήνες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Από τις Μυκήνες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Για πρώτη φορά, 140 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο αργυρό αντικείμενο της Μυκηναϊκής Εποχής, ο περίφημος «Κρατήρας της μάχης», μαζί με ένα από τα χρυσά κύπελλα που είχε στο εσωτερικό του. Η τοποθέτησή του σε κατάλληλη προθήκη στην αίθουσα 34 έγινε χθες το μεσημέρι παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Ο «Κρατήρας της μάχης» θα εκτίθεται ως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Στις 7 και 28 Αυγούστου και στις 16 και 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του μουσείου θα υποδεχθούν τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και θα συνομιλήσουν μαζί τους για τον αργυρό κρατήρα και τα πλούσια ταφικά δώρα ενός πρίγκιπα του πρώιμου Μυκηναϊκού κόσμου, που έζησε βίο μικρό με μεγάλες προσδοκίες.

O «Κρατήρας της μάχης» είναι ένα μεγάλο αργυρό αγγείο που εκτίθεται για πρώτη φορά και το οποίο ανακαλύφθηκε σε τάφο πρίγκιπα, στο πλαίσιο των ανασκαφών του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν στις Μυκήνες, το 1876. Ήταν ένας από τους βασιλικούς τάφους του περίφημου Ταφικού Κύκλου Α, όπου για πρώτη φορά εντοπίστηκαν αντικείμενα και ταφικά έθιμα απολύτως άγνωστα ως τότε στην αρχαιολογική έρευνα και τα οποία χρονολογούνται στον 16ο αι. π.Χ.
 

Η ανασύσταση του αγγείου από τα θραύσματα επέτρεψε να φανεί η μεγάλη ανάγλυφη ζώνη στο κύριο σώμα του κρατήρα, που παρουσιάζει δύο σύνολα πολεμιστών την ώρα της μάχης. Οι τέσσερις της μίας ομάδας κρατούν οκτώσχημες ασπίδες, οι ισάριθμοι της αντίπαλης, πυργοειδείς. Στα πόδια τους κείτεται ένας ηρωικά πεσών.

Από το χειρόγραφο του Παναγή Σταματάκη, που κατέγραφε την πορεία των ανασκαφών του Σλήμαν, τα ευρήματα αλλά και τον τόπο εύρεσης, σήμερα οι αρχαιολόγοι καταλήγουν ότι ο κρατήρας ανήκε στα πολύτιμα κτερίσματα του που προσφέρθηκαν στον 18χρονο Μυκηναίο πρίγκηπα του τάφου 4. Εντός του υπήρχαν 12 αγγεία, χρυσά και αργυρά κι ένα αλαβάστρινο.

Η μεταφορά και η τοποθέτηση του αγγείου σε ειδική γυάλινη προθήκη στη μεγάλη αίθουσα του βωμού, όπου εκτίθενται όλα τα αντικείμενα του «Αθέατου Μουσείου», έγιναν παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος, με τη σειρά του, περιηγήθηκε στον αθέατο κόσμο των αποθηκών και των εργαστηρίων. Συνοδευόμενος από τη διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη και το βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα ο κ. Μπαλτάς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους, συντηρητές και αρχαιολόγους, αλλά και να περιηγηθεί στα εργαστήρια συντήρησης και στις αποθήκες του ιστορικού κτιρίου, που δεν περικλείει μόνο θησαυρούς αρχαιοτήτων (από τους σημαντικότερους στον κόσμο), αλλά αποτελεί και το ίδιο ένα μοναδικό μνημείο.

Ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι είχε την ευκαιρία και τη χαρά να δει ευρύτερα το Μουσείο, όχι απλώς τη μόνιμη συλλογή του και τις περιοδικές, αλλά τα εργαστήρια του, τον πλούτο των εργαστηρίων του, την αφοσίωση των ανθρώπων και ολόκληρη την εξαιρετικά λεπτή και κοπιώδη εργασία που χρειάζεται πίσω από το προσκήνιο. «Οι άνθρωποι εδώ είναι αφοσιωμένοι, εξαιρετικά ικανοί, αναπτύσσουν τεχνογνωσία παγκόσμιας εμβέλειας» είπε χαρακτηριστικά.
 
Πηγή: ΕΡΤ1-ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΦΩΤΟ  ΑΠΕ/ΜΠΕ
 

Exit mobile version