ΡεπορτάζΑρχείο

Φωτογραφίσαμε τις αγιογραφίες του Αγ. Νικολάου που καταστρέφονται

Εμφανείς είναι οι φθορές και τα ρήγματα τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά του εσωτερικού του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, που έχουν προκληθεί από την κατάρρευση της στέγης.

Ο anagnostis.org μπήκε στον Ιερό Ναό, ο οποίος είναι πλέον αποκλεισμένος λόγω κινδύνου κατάρρευσης της στέγης και αποτυπώσαμε τις αγιογραφίες που καταστρέφονται.

Όπως φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, είναι εμφανή τα ρήγματα στις τοιχογραφίες της εσωτερικής βόρειας πλευράς.

Όπως επισημαίνει ο συνεργάτης του έντυπου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Χρήστος Πιτερός, σε πρόσφατο άρθρο του «Κάθε φορά  που παρατηρείται μικρής έντασης ευτυχώς σεισμικής δραστηριότητας στο Ναύπλιο θα κάνουν την εμφάνισή τους πιο έντονα καθώς και ρήγματα στις τοιχογραφίες.

Ο βόρειος τοίχος αυτός είναι θεμελιωμένος πάνω στην ισχυρή λίθινη κατασκευή της προκυμαίας του Ναυπλίου κατά την εποχή της Β΄ Ενετοκρατίας, η οποία στη συνέχεια προσχώθηκε για την επέκταση της πόλης βορειότερα  και επικάθισε στη συνέχεια ο βόρειος τοίχος της εκκλησίας».

Ο κος Πιτερός τονίζει ότι «Οι υπόλοιποι τοίχοι της εκκλησίας είναι  θεμελιωμένοι πάνω σε προσχωσιγενές έδαφος.

Η διαφορετική λοιπόν θεμελίωση του Βόρειου τοίχου πάνω σε ισχυρή λίθινη κατασκευή της Ενετικής προκυμαίας έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των ρηγμάτων της βόρειας πλευράς του τοίχου με τις φθορές και στις τοιχογραφίες, σε κάθε νέα σεισμική δραστηριότητα».

Όπως τονίζει ο εφημέριος Κυριακός Αγγελόπουλος  μιλώντας πρόσφατα στον έντυπο  ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, «είναι μεγάλες οι ζημιές που έχουν γίνει στις Αγιογραφίες του ναού, ο οποίος είναι 400 ετών.

Είναι επικίνδυνο να καταρρεύσουν οι Αγιογραφίες.

Γίνεται μεγάλος  αγώνας, εδώ κι έναν χρόνο για να κάνουμε τις επισκευές που χρειάζονται».

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο ιερέας η οροφή του Ναού, δεν είναι κατασκευασμένη από τσιμέντο, αλλά από ξύλα και καλάμια.

Επομένως ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Επισκευή σε άλλο σημείο της στέγης είχαν γίνει όταν ήρθε στο Ναό ο παπά Κυριακός, το 1992.

Όμως με τον καιρό τα προβλήματα επεκτάθηκαν στο σημείο που σήμερα κινδυνεύει.

Να σημειωθεί ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο Μνημείο από το 1952 (αρ. φύλλου 186/19.8.1952).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκλεισε ο Άγιος Νικόλαος – Νέα κατάρρευση της στέγης