ΠολιτισμόςΑρχείο

Η διαδρομή και η συνέχεια του Ναυπλίου ζωντανεύει ξανά μετά από αιώνες

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» θέλοντας να διατηρήσει την μνήμη των ζωντανών κτηρίων του Ναυπλίου, τοποθετεί μαρμάρινες ενημερωτικές πινακίδες σε κτήρια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας.

Εκτός από τα πρόσωπα και τα γεγονότα, που εξακολουθούν να είναι ζώντα μέσα στον χρόνο, υπάρχουν και κτήρια της πόλης που αναπνέουν και διηγούνται ιστορίες που έζησαν και βίωσαν…

Να θυμίσουμε ότι ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» έχει σημάνει κατά το παρελθόν με ίδιου τύπου μαρμάρινες πινακίδες αρκετά κτήρια που σηματοδότησαν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και των σημαντικών προσώπων που σχετίζονται με τα κτήρια αυτά (Πρώτη Βουλή των Ελλήνων, Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος με την δολοφονία του Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια, Οικία Άρμανσμπεργκ, Οικία ποιητή Αντ. Λεκόπουλου, Σχολή Ευελπίδων, Υπουργείο Στρατιωτικών κλπ).

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, ο Σύλλογός μας προχώρησε πρόσφατα στην τοποθέτηση μικρών εγχάρακτων μαρμάρινων ενημερωτικών πινακίδων που κοσμούν ιστορικά κτήρια, όπως αυτά αναγράφονται πιο κάτω:

1. ΟΙΚΙΑ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΝΙΚΗΤΑΡΑ) (1787 – 1849) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ (Το κτήριο βρίσκεται στην σημερινή Πλατεία Συντάγματος).

2. ΕΔΩ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΜΙΝΙΣΤΕΡΙΟΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ – 1824) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ (Το κτήριο βρίσκεται στην σημερινή οδό Σπηλιάδου)

3. ΟΙΚΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΝΤΩΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ (1797 – 1848) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ (Το κτήριο βρίσκεται στην σημερινή οδό Παπανικολάου)

4. ΕΔΩ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (1829 – 1833) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ (Το κτήριο βρίσκεται στην σημερινή δρομόσκαλα προς την Εκκλησία των Καθολικών)

5. 2Η ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ: ΟΙΚΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΠΕΛΟΠ/ΣΟΥ ΑΛΕΞ. ΜΠΟΝ (1685 – 1715)
2Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ: ΟΙΚΙΑ ΑΓΑ ΠΑΣΑ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ (1800 – 1822)
ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ) (1822 – 1826)
(Το κτήριο βρίσκεται στην σημερινή οδό Κωνσταντινουπόλεως)