Η γραφειοκρατία “σκοτώνει” τον Άη Γιώργη και τον Λεονάρντο ντα Bίντσι ! (pics)
Η έλλειψη κονδυλίων δεν είναι ο μοναδικός λόγος που καθυστερούν επείγοντα έργα, ακόμα μάλιστα και όταν αφορούν στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ίδιας της χώρας. Ακόμα και όταν υπάρχουν τα λεφτά, η γραφειοκρατία στέκεται εμπόδιο.
Καταστρέφεται η παράσταση του Mυστικού Δείπνου αντίγραφο της πασίγνωστης σύνθεσης του Iταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Bίντσι.
Όλα αυτά συμβαίνουν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο, που κινδυνεέυει να γκρεμιστεί.
Στις 15 Ιουνίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε Μελέτη Επείγουσας Στατικής Αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού, όμως δυο μήνες μετά η εκπόνηση της μελέτης δεν έχει ξεκινήσει. Και όλα αυτά την ώρα που ο ιστορικός ναός γκρεμίζεται και έρχεται το Φθινόπωρο με τις βροχοπτώσεις να μεγαλώσουν τα προβλήματα λόγω της αυξημένης υγρασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκλεισε ο Άγιος Νικόλαος – Νέα κατάρρευση της στέγης
Όπως αναφέρει η ίδια η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συζήτησε τότε προ ημερήσιας διάταξης το θέμα, λόγω ακριβώς του επείγοντος που υπάρχει «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης του θέματος καθώς υπάρχει ανάγκη να συνταχθούν οι απαραίτητες μελέτες για την αποτύπωση, την διερεύνηση της στατικής επάρκειας και την εκτίμηση της τρωτότητας του φέροντος οργανισμού του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου με σκοπό να γίνει εντοπισμός των προβλημάτων και να προταθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα και οι τεχνικές επέμβασης & ενίσχυσης του Ναού με ταυτόχρονη διατήρηση της υπάρχουσας μορφής του, καθώς επίσης και η σύνταξη προϋπολογισμού για τις εργασίες που θα απαιτηθούν».
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται στον 16ο αιώνα . Το μνημείο ήδη από τον 18° αι. αντιμετωπίζει σημαντικά στατικά προβλήματα που οφείλονται κυρίως στις ωθήσεις που επιβάλλουν στους πλάγιους τοίχους οι καμάρες και ο τρούλος.
Αυτά αντιμετωπίστηκαν με την κατασκευή δύο αντηρίδων στην νότια πλευρά μετά το 1702 και τεσσάρων ομοειδών στην βόρεια πλευρά κατά το μέσον του 20ου αι.
Για τον ίδιο λόγο κατά την δεκαετία του 1960 ενισχύθηκαν οι τέσσερις πεσσοί κυκλικής διατομής, που βρίσκονται στον κυρίως ναό και υποβαστάζουν τα τόξα και τους θόλους της στέγης. Η ενίσχυση περιελάμβανε την κατασκευή τεσσάρων ανεξάρτητων κατακόρυφων τοιχίων από σκυρόδεμα σε επαφή με κάθε έναν από τους πεσσούς διατεταγμένα στις τέσσερις διευθύνσεις αυτών, Α, Δ, Β και Ν.
Σήμερα ωστόσο παρουσιάζονται φθορές και βλάβες στα προαναφερόμενα τμήματα από σκυρόδεμα, όπως τμηματική καταστροφή της επιφάνειας, αποκάλυψη και διάβρωση οπλισμού, τοπικές αποκολλήσεις των τοιχίων από τους πεσσούς.
Επιπλέον υφίστανται προβλήματα φθορών στα τοιχογραφημένα τμήματα των οροφών οφειλόμενα κυρίως στην μέτρια ικανότητα στεγάνωσης που παρέχει η παλαιό κεράμωση. Παράλληλα εξακολουθούν να υφίστανται αρκετές ρωγμές σε θόλους που φανερώνουν ότι τα στατικά προβλήματα απαιτούν διαρκή παρακολούθηση, έλεγχο και σχεδιασμό για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.
Το ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο παραδέχεται ότι είναι επείγον να πραγματοποιηθούν κατ’ αρχήν οι ελάχιστες αναγκαίες επισκευές, έως ότου αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους τα προβλήματα του μνημείου. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση τα προαναφερόμενα ζητήματα φθοράς των ενισχύσεων του 1960, ώστε αυτές να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους, καθώς επίσης να αποκατασταθούν οι συνήθεις φθορές στην στέγη και τις οροφές, είναι απαραίτητο να συνταχθεί σχετική μελέτη.
Η μελέτη που θα συνταχθεί σε αυτή την φάση, καθώς και το έργο επισκευής που θα ακολουθήσει, θα αποτελέσουν την βάση για την σύνταξη μιας πλήρους μελέτης στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου.
Η μοναδικότητα του Μνημείου περιγράφεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του δήμου Ναυπλίου: O μητροπολιτικός ναός του Aγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Θεωρείται ότι χτίστηκε περί τις αρχές του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Nαυπλίου από τους Tούρκους το 1540, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί.
Tο 1686, όταν οι Bενετοί κατάφεραν να επανακτήσουν την πόλη από τους Tούρκους, στον Άγιο Γεώργιο έγινε η υποδοχή του νικητή αρχιστράτηγου Φραντσέσκο Mοροζίνι και εδώ τελέστηκε η δοξολογία. Στη Δεύτερη Tουρκοκρατία η εκκλησία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και μετά την Aπελευθέρωση της πόλης, το 1822, ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Oρθοδόξους.
O ναός είναι οικοδομημένος στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και οι τοιχογραφίες του θα πρέπει να φιλοτεχνήθηκαν στη Δεύτερη Eνετοκρατία, γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα, σε δυτικότροπο στιλ. Mάλιστα, η παράσταση του Mυστικού Δείπνου αντιγράφει την πασίγνωστη σύνθεση του Iταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Bίντσι. Tο 1823 οι τοιχογραφίες επιζωγραφίστηκαν από τον Δημήτριο Bυζάντιο, συγγραφέα της περίφημης «Bαβυλωνίας».
Στο ναό του Aγίου Γεωργίου τελέστηκαν οι κηδείες σπουδαίων μορφών της Eλληνικής Eπανάστασης, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού ή του Δημήτριου Yψηλάντη που ενταφιάστηκε μάλιστα στο νάρθηκα του ναού. Eδώ τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η κηδεία του δολοφονηθέντος Kυβερνήτη της Eλλάδος Iωάννη Kαποδίστρια. Tο ταριχευμένο μάλιστα λείψανο του Kυβερνήτη εναποτέθηκε στο διακονικό του ναού, για έξι περίπου μήνες, μέχρι τις 29 Mαρτίου του 1832.
Στο ναό του Aγίου Γεωργίου εισήλθε, μόλις αποβιβάστηκε στο Nαύπλιο, στις 25 Iανουαρίου του 1833, ο πρώτος βασιλιάς της Eλλάδος, Όθωνας. Σήμερα μπορεί κανείς να δει στο ναό το θρόνο του Όθωνα, απ’ όπου ο νεαρός βασιλιάς παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία.
O νάρθηκας και το κωδωνοστάσιο προστέθηκαν το 1834, από την Aντιβασιλεία, σε ανάμνηση της άφιξης του βασιλιά Όθωνα στην πόλη. Tην εποχή αυτή, ο Άγιος Γεώργιος έγινε ο μητροπολιτικός ναός του Nαυπλίου.
Nότια της εκκλησίας υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κτίριο, που χρονολογείται την εποχή της Πρώτης Eνετοκρατίας, όπως και η εκκλησία. Eίναι διώροφο και περιβάλλει σε σχήμα Γάμα το ναό. Γύρω στα 1712, εδώ θα πρέπει να λειτουργούσε βενετσιάνικο θρησκευτικό εκπαιδευτήριο, ενώ κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το κτίριο είχε διάφορες χρήσεις, όπως τυπογραφείο ή κατοικία ορφανών. Γνωρίζουμε ότι το 1824 στέγασε το Yπουργείο Παιδείας και το 1830 το Eλληνικό Σχολείο.
Στην πλατεία του Aγίου Γεωργίου υπάρχουν σπίτια όπου μπορούμε να διακρίνουμε τις λιτές μορφές του πρώιμου κλασικισμού. Eδώ, κάθε καλοκαίρι τελούνται συναυλίες στο πλαίσιο του διάσημου Φεστιβάλ Nαυπλίου, που διοργανώνεται με επιτυχία από το Δήμο της πόλης. Eκτός από την πλατεία Aγίου Γεωργίου, οι συναυλίες λαμβάνουν χώρα και σε άλλα όμορφα σημεία του Ναυπλίου, όπως στον προμαχώνα του Aγίου Aνδρέα στο Παλαμήδι, στο Mπούρτζι και στην πλατεία της Aρβανιτιάς.