ΚοινωνίαΑρχείο

Τι είπε με Κατρούγκαλο ο Δαμούλος

Την Δευτέρα 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλου με όλα τα Επιμελητήρια της Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ, όπου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Φώτης Δαμούλος.

Στην συνάντηση συμμετείχε η Αναπληρώτρια Υπουργός, Ρ. Αντωνοπούλου, ο Υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης,  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών, με θέμα την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Στη  συνάντηση αναπτύχθηκαν  σοβαρά  θέματα που  αφορούν  κατά  κύριο  λόγο  την  μείωση  της  ανεργίας  στη  χώρα  μας  με την ταυτόχρονη  ενίσχυση της  απασχόλησης  στις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις   αλλά  και  θέματα  διαδικαστικού  χαρακτήρα  που  σκοπό  έχουν την αναβάθμιση του θεσμού της εργασίας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός επιχορηγούμενων προγραμμάτων με κύριο χαρακτηριστικό την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.

Ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και του Επιμελητηρίου Αργολίδας φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση.
 

 

Ακόμη ζητήθηκε   
– η επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων  για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία 
– η  απλοποίηση – κωδικοποίηση της Εργατικής Νομοθεσίας  με  την μείωση των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων.
– η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ.
– η αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας με εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και διασύνδεσής της με την αγορά εργασίας και την οικονομία.
– η λειτουργία ενός αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας.
και τέλος
– νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρακτική άσκηση και τα ποιοτικά κριτήρια που θα την διέπουν.

Στη συνάντηση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Φώτης Δαμούλος επεσήμανε:
– την ανάγκη άμεσης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, πράγμα  που  θα  κάνει  πιο  ανταγωνιστική την  ελληνική  επιχείρηση, θα  μειώσει  την  εισφοροδιαφυγή αλλά και δεν θα  καταστρέψει τις ήδη υγιείς  επιχειρήσεις

– τη μείωση των υπέρογκων προστίμων που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν θετικά στην πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας

– την επαναφορά του βιβλίου ρεπό και αλλαγής ωραρίου στις επιχειρήσεις ώστε να υπάρχει ομαλότητα στην εργασία αλλά και προστασία της επιχείρησης από φαινόμενα άδικης μεταχείρισης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

– τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού σε ώρες εκτός ωραρίου αλλά και σε μέρες αργιών με email ή sms.

– την άμεση ρύθμιση ώστε στις προσωπικές εταιρείες τα άτομα α’ βαθμού συγγενείας να μην αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι.                                            

Αντίστοιχη ρύθμιση άλλωστε υπάρχει για τις ατομικές επιχειρήσεις .
και τέλος
– εφαρμογή του θεσμού του δυαδικού συστήματος στη χώρα μας όπου θα μας δώσει την δυνατότητα να συνδυάσουμε τη σωστή κατάρτιση με τη σωστή στελέχωση των επιχειρήσεων.. Ήδη το Επιμελητήριο Αργολίδας  έχει δουλέψει επάνω στο σύστημα αυτό με το Επιμελητήριο Βόννης αλλά δυστυχώς η χώρα μας δεν το έχει εντάξει στις άμεσες προτεραιότητες της.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι ο στόχος είναι διπλός, όχι μόνο να αντιμετωπιστεί το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε  «Έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, καθώς η προσπάθεια είναι να επιδοτήσουμε κυρίως την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία.

Παρουσιάσαμε προτάσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν την δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές. Έγινε μία πλήρης εισαγωγική συζήτηση, η οποία ήταν η πρώτη και όχι η τελευταία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή».