ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ασπίδα προστασίας Τσούρνου σε Μπακέτο

Την παρέμβαση του Γιώργου Τσούρνου προκάλεσε η διαγραφή Μπακέτου. Με γραπτή ανακοίνωση του ο πρώην δήμαρχος Ναυπλίου απλώνει ασπίδα προστασίας στον Ανδριανό Δήμα (Μπακέτο), κατηγορώντας τον Δημήτρη Κωστούρο για αχαριστία απέναντι σε αυτόν που τον ανέδειξε.

Όπως αναφέρει ο Γ. Τσούρνος:

« Τα πρόσφατα γεγονότα στο δήμο Ναυπλίου τα σχετικά με τη διαγραφή των δημοτικών συμβούλων Νούλη Δήμα, του γνωστού ως «Μπακέτου» και του Γ. Τζαρίμα, μου έφεραν στη μνήμη μια συζήτηση που είχα προ ετών με φίλο μου, γνωστό αεροπαγίτη (από ετών συνταξιούχο), ενός εκ των πλέον αρίστων δικαστών, ο οποίος μου έλεγε ότι αν και οι Έλληνες την παλιά εποχή, αποκαλούσαν τους Πέρσες «βαρβάρους», οι Πέρσες είχαν Νόμο ο οποίος τιμωρούσε ποινικά την αχαριστία.

Οι περί τα δημοτικά ενημερωμένοι, γνωρίζουν ότι η εκλογή Κωστούρου στο αξίωμα του δημάρχου, αμέσως μετά την παραίτηση Αναγνωσταρά είναι προσωπικό έργο του Μπακέτου.

Αλλά και στις πρόσφατες εκλογές ο «Μπακέτος» κατέρριψε κάθε ρεκόρ δημοτικού συμβούλου ως προς τον αριθμό ψήφων που έλαβε.

Υπάρχουν μερικοί οι οποίοι, είτε από άγνοια, είτε για άλλους λόγους ομιλούν υποτιμητικά για τον Μπακέτο.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν και δεν διαθέτει διδακτορικό έχει αλάθητο πολιτικό ένστικτο που τον καθιστά κορυφαίο συνεργάτη, χρήσιμο για κάθε πολιτευόμενο.

Και ο αείμνηστος Ωνάσης δεν διέθετε πτυχίο οικονομολόγου αλλά αναδείχτηκε κορυφαίος επιχειρηματίας διεθνώς.

Αρκούμαι προς επίρροση των ισχυρισμών μου να αναφέρω ότι, η τέως βουλευτής Ε. Παπαδημητρίου τον είχε αναδείξει σε κορυφαίο συνεργάτη της. Στις βουλευτικές εκλογές του 1981, τον τότε πρωθυπουργό Ράλη διαβεβαίωναν οι παρατρεχάμενοι του, (οι γνωστοί κόλακες) ότι η Ν.Δ. θα θριάμβευε στις τότε εκλογές.

Ο Ράλης ρώτησε έναν βουλευτή (τον Καραπιπέρη) στη γνώμη του οποίου είχε εμπιστοσύνη, να πληροφορηθεί για τις εκτιμήσεις του.

Ο Καραπιπέρης του είπε: «Πρόεδρε μην ασχολείσαι. Θα χάσουμε παταγωδώς» όπως και έγινε.

Αυτά καταγράφει ο Ράλης στο βιβλίο του «ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ».

Συμπέρασμα: Η διαγραφή Δήμα – Τζαρίμα θα έχει πολιτικό κόστος για το δήμαρχο. Μήπως πέραν της αχαριστίας ο δήμαρχος διακατέχεται και από έναν ανεξέλεκτο αυταρχισμό ο οποίος τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή;

Έχουμε και άλλα δείγματα τώρα τελευταία. Ελπίζω να μη μιμηθεί το παράδειγμα του συζύγου ο οποίος για να εκδικηθεί την σύζυγο του η οποία τον απατούσε, έκοψε …… το χέρι του.

Θα όφειλαν οι σύμβουλοι του, ή τουλάχιστον οι πιο συνετοί από αυτούς να τον είχαν εμποδίσει στο θέμα της διαγραφής, εκτός αν…

Τελικά ποιοι ήσαν οι λόγοι της διαγραφής;

Τελειώνοντας τη σύντομη αυτή παρέμβαση μου, ως όφειλα ως πρώην δήμαρχος, προτείνω στο δήμαρχο να βρει το θάρρος να διαγράψει τη διαγραφή, πράξη που θα δείξει ανωτερότητα και θα είναι ωφέλιμη κατ’ αρχάς για τον ίδιο, για τη παράταξη του αλλά και για τη πόλη ».