ΕυρώπηΑρχείο

Η έκκληση στον Γιούνγκερ από τον φούρναρη των προσφύγων

«Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν μερικούς μήνες, απευθύνοντας έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις» στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο φούρναρης της Κω είναι ένας απλός άνθρωπος, που δίνει καθημερινά μαθήματα ανθρωπιάς, ακόμα και στα ανώτερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.. Και είναι πλέον ο ένας από τους εθνικούς νικητές του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2016, μαζί με δύο ακόμα μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, που έγινε η τελετή βράβευσης, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν την ανθρωπιά του Διονύση Αρβανιτάκη, ο οποίος έγινε πανευρωπαϊκό σύμβολο αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους πρόσφυγες με την προσφορά μεγάλων ποσοτήτων δωρεάν ψωμιού από την οικογενειακή του επιχείρηση προς τους πρόσφυγες.

Ο φούρναρης από την Κω, μετανάστης και αυτός στα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Αυστραλία, είδε με τα μάτια του και ένοιωσε στο πετσί του, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς όταν αναζητεί την τύχη του στην ξενιτιά.

Η έκκληση προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να δώσει κι άλλα χρήματα για το μεταναστευτικό δεν πέρασε απαρατήρητη. Οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μίλτος Κύρκος, που ήταν παρόντες έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να το μεταφέρουν το μήνυμα του Διονύση Αρβανιτάκη:

«Ο κος Γιούνγκερ πρέπει να μας βλέπει διαφορετικά. Ειδικά εμείς στην Κω, έχουμε ανθρώπους που όλοι προσφέρουν. Όχι μόνο εγώ. Και άλλοι, πάρα πολλοί. Ο ένας νερά, ο άλλος φαγητό, ό,τι έχει ο καθένας.

Θέλουμε όμως να πούμε στον κο Γιούνγκερ ότι χρειάζονται λεφτά. Δεν αρκούν μόνο αυτά που προσφέρουμε.

Πρέπει ο κος Γιούνγκερ να συμβάλει σε αυτό. Υπάρχουν κάτι πιτσιρικάκια που είναι ξυπόλυτα, το άλλο δεν έχει βρακί. Αυτά πρέπει να τα βλέπουμε». 

Εκτός από τον Διονύση Αρβανιτάκη, βραβεύτηκαν η οργάνωση “Κίνηση Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο” που δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, προσφέροντας συμβουλευτική βοήθεια και προάγοντας την κατανόηση των προβλημάτων των μεταναστών, αντιμετωπίζοντας έτσι ρατσιστικές και ξενοφοβικές τάσεις, αλλά και η οργάνωση “Θετική Φωνή” που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης διάδοσης του ιού HIV και αντιμετώπισης των προβλημάτων που βιώνουν οι οροθετικοί.