ΚοινωνίαΑρχείο

Ανάστατο το Κρανίδι με το κλείσιμο του ΙΚΑ

Σε μία ύστατη προσπάθεια επιδίδονται στην Ερμιονίδα μπας και σώσουν το υποκατάστημα του ΙΚΑ που όπως όλα δείχνουν από τις 17 Οκτωβρίου μετατρέπεται σε «Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης». Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ταλαιπωρία 5000 και πλέον ασφαλισμένων που θα πρέπει να ταξιδεύουν στο Ναύπλιο για να διεκπεραιώσουν ένα μικρό αλλά σημαντικό μέρος από τις ασφαλιστικές τους εκκρεμότητες.

Ήδη η προσπάθεια Γκιόλα έπεσε στο κενό με τον διοικητή του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό να του ρίχνει άκυρο, εμμένοντας στο κλείσιμο του υποκαταστήματος.

Λάθος υπουργό διάλεξε και ο δήμαρχος Δημήτρης Σφυρής για να εκφράσει τα παραπονά του, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης Μπαλάφα στο Ναύπλιο, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας.

Αντιδράσεις έχει ήδη προκαλέσει το θέμα και στην αντιπολίτευση του δήμου με τον Τάσο Λάμπρου να υπενθυμίζει τις ενέργειες που είχαν γίνει πριν 4 χρόνια όπου και είχε ανατραπεί, με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, μία παρόμοια απόφαση.

Οι αντιδράσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες και όσο η 17η Οκτωβρίου πλησιάζει. Στο μεταξύ επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, η οποία κοινοποιείται επίσης στον διοικητή του ΙΚΑ, τον δήμαρχο Ερμιονίδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, απέστειλε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου – Ερμιονίδας.

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρονται τα εξής: 
«Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου – Ερμιονίδος καταγγέλλει  την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει το ΙΚΑ Κρανιδίου και να μεταφέρει τις υπηρεσιακές του δραστηριότητες στο ΙΚΑ Ναυπλίου.

Μ΄ αυτήν την απόφαση όλη η μεγάλη αυτή περιοχή της Ερμιονίδος και από οδικής εξυπηρέτησης προβληματική περιοχή, θα μείνει χωρίς την νευραλγική αυτή υπηρεσία, και δυστυχώς  οι εργαζόμενοι , οι συνταξιούχοι, οι εργοδότες, οι μικρομεσαίοι,  οι επαγγελματίες, οι αγρότες κ.λ.π., μετά την επικείμενη ενοποίηση των Ταμείων θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Ναύπλιο, χάνοντας μια ολόκληρη ημέρα από την εργασία και την ζωή τους, υποβαλλόμενοι και στα πρόσθετα έξοδα που συνεπάγεται αυτή η ταλαιπωρία.

Έτσι αντί για την θρηλούμενη αποκέντρωση προκύπτει υπερσυγκέντρωση και αντί για εξυπηρέτηση των πολιτών επιφυλάσσεται ταλαιπωρία τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια του 3ου υπερμνημονίου θα συρρικνωθούν οι υπηρεσίες του Κοινωνικού Κράτους καθώς και τα υποσυστήματά του.

Δεν περιμέναμε όμως ποτέ ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια αυτά δεν θα είχε ούτε την στοιχειώδη ελευθερία να διατηρήσει το δίκτυο στοιχειωδών υπηρεσιών για να μην ταλαιπωρούνται τουλάχιστον οι απόμαχοι της εργασίας και οι γέροντες όπως τις δεκαετίες του 1950  και 1960.  

Δυστυχώς όλα αυτά συμβαίνουν με μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να σταματήσει την διάλυση των Κοινωνικών δομών.

Η Εργατική Τάξη της Ερμιονίδας, του Ναυπλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής απαιτεί την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης έστω και την ύστατη στιγμή».