ΕυρώπηΑρχείο

‘Όχι στον εμπορικό σεξισμό εις βάρος των γυναικών

Με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ελίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η προώθηση της Γραπτής Δήλωσης με αριθμό 67/2016, η οποία έχει ως σκοπό την αποτροπή του εμπορικού σεξισμού εις βάρος των γυναικών και εν γένει την προστασία των δικαιωμάτων τους.
 
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής με τη συνεργασία εννέα άλλων ευρωβουλευτών από διάφορες πολιτικές ομάδες και χώρες -Constance Le Grip, Mary Honeyball, Jordi Sebastià, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Laura Ferrara, Barbara Matera, Liliana Rodrigues, Marc Tarabella και Cláudia Monteiro de Aguiar- συνυπογράφουν αυτή τη διακομματική πρωτοβουλία.
 
Η εν λόγω Γραπτή Δήλωση, λαμβάνει υπόψη τις ευρωπαϊκές Οδηγίες 89/552/Ε.Ο.Κ., 97/36/Ε.Κ. και 2007/65/Ε.Κ., σχετικά με την άσκηση τηλεοπτικών δραστηριοτήτων, και ιδίως το άρθρο 3ε,  που αναφέρει ότι οι τηλεοπτικές διαφημίσεις πρέπει να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να μην κάνουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.
 
Επιπλέον, υπογραμμίζει το γεγονός ότι -μετά από τόσα χρόνια προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών – παράγονται διαφημίσεις που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους και δημιουργούν εσφαλμένα μοντέλα ρόλων για τη νέα γενιά.
 
Στο πλαίσιο αυτό οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει σχετικές δράσεις για την αποτροπή της παρουσίασης των γυναικών ως σεξουαλικών αντικειμένων στις διαφημίσεις, την ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών και την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.
 
Με την έγκριση της Γραπτής Δήλωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποχρεούται η Επιτροπή να αναλάβει περαιτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των γυναικών και να ευαισθητοποιήσει τους ευρωπαίους πολίτες αναφορικά με αυτό το θέμα.