ΚοινωνίαΑρχείο

Πολυμελής σπείρα σκορπούσε τον τρόμο σε Αργολίδα και Κορινθία

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Άργους, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Ναυπλίου και Κορίνθου, πολυμελής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη ληστειών, στην παράνομη διακίνηση μεταναστών και στη διακίνηση ναρκωτικών.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν από χθες (19.9.2016), ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής και της Κορινθίας, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας Άργους, Ναυπλίου και Κορίνθου, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Αργολίδας, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα και συγκεκριμένα οκτώ αλλοδαποί, έξι υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας από 21 έως 58 ετών, 37χρονος υπήκοος Ιράκ και 45χρονος, υπήκοος Τουρκίας καθώς και τρεις ημεδαποί (41χρονος, 44χρονος και 41χρονη), όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα –τα κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διάπραξης ληστειών, της παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τους αλλοδαπούς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της πρόκλησης ναυαγίου και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δύο άτομα, επίσης μέλη της οργάνωσης, καθώς και άτομα στα οποία αποδίδονται κατηγορίες για προμήθεια ναρκωτικών από την εγκληματική οργάνωση.

Για την εξάρθρωση προηγήθηκε συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, με αποτέλεσμα να διακριβωθεί η εγκληματική δραστηριότητα των μελών της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι, τουλάχιστον από τις αρχές του μηνός Ιουλίου του έτους 2015, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό τη διάπραξη ληστειών, τη παράνομη διακίνηση μεταναστών και τη διακίνηση ναρκωτικών (κυρίως κοκαΐνης).

Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών τους.

Μάλιστα για να αποφεύγουν τους ελέγχους και τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα, για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν οχήματα προπομπούς, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα ενεργοποιημένα είτε σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών («αχυράνθρωποι» – ghost persons) είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ μιλούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
 

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν τις παρακάτω περιπτώσεις ληστειών:

  • Την (18.3.2016) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας, μπήκαν σε οικία ημεδαπής και με την απειλή όπλων την ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν χρήματα.
  • Την (27.6.2016) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου  Άργους- Μυκηνών, όταν άγνωστοι δράστες, μπήκαν σε οικία ημεδαπών και με την απειλή όπλων τους ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν χρήματα, χρυσαφικά και όχημα, με το οποίο τράπηκαν σε φυγή.

 
Επιπλέον, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης, επίσης με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, δραστηριοποιούνταν και στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, καθώς και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Όσον αφορά στην διακίνηση μεταναστών, προέκυψε ότι τον μήνα Ιούλιο του έτους 2015, μετέφεραν από τα παράλια της Τουρκίας στην Τήλο, 50 μη νόμιμούς μετανάστες, άγνωστης υπηκοότητας, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, ενώ σε άγνωστο χρόνο μετέφεραν και άλλους 120 μη νόμιμούς μετανάστες, τους οποίους εγκατέλειψαν στη νήσο Ψέριμο.  

Επιπλέον, την 17.8.2016 παρέλαβαν με οχήματα, από περιοχή της Αττικής, 67 μετανάστες, Αφγανικής, Ιρανικής, Πακιστανικής, Ιρακινής Σομαλικής και Αιγυπτιακής υπηκοότητας, αντίστοιχα, με σκοπό να τους μεταφέρουν στην Ιταλία, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος.

Την 18.8.2016, επιβίβασαν τους ανωτέρω μετανάστες σε πλωτό σκάφος, από περιοχή της Μεσσηνίας, το οποίο λόγω μηχανικής βλάβης, προσάραξε σε βραχονησίδα νότια της νήσου Σαπιέντζας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ζωή των μεταναστών, οι οποίοι εντοπίσθηκαν και διασώθηκαν από τις Λιμενικές Αρχές της Μεσσηνίας.  

Όσον αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, προέκυψε ότι διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες (κυρίως κοκαΐνη), σε χρήστες κυρίως της Κορινθίας και της Αττικής, αποκομίζοντας έτσι, σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • Περίστροφο και θήκη περιστρόφου,
  • τρία πιστόλια κρότου και τρία αεροβόλα όπλα,
  • δύο μαχαίρια,
  • 453 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
  • έξι συσκευασίες βεγγαλικών και 85 κροτίδες,
  • μικροποσότητα κάνναβης, τρίφτης κάνναβης και ζυγαριά ακριβείας,
  • έξι επιβατηγά οχήματα και δίκυκλη μοτοσυκλέτα,
  • εξωλέμβια μηχανή θαλάσσης,
  • δύο ζευγάρια γάντια,
  • κοσμήματα και χρυσαφικά,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim,
  • Το χρηματικό ποσό των 41.725 ευρώ και 6.100 Leke,
  • τέσσερις ηλεκτρονικές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB)

 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψαν στοιχεία για τη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων στο άμεσο μέλλον, τα οποία αποφεύχθηκαν με την εξάρθρωση και τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργείται από τα Τμήματα Ασφαλείας Άργους, Ναυπλίου και Κορίνθου, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.