ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Γιατί δεν πρέπει να μπει λουκέτο στο ΙΚΑ Κρανιδίου

Σε υπόμημα για την διατήρηση του υπουκαταστήματος του ΙΚΑ στο Κρανίδι, προχώρησε ο Δήμος Ερμιονίδας απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να μην κλείσει η υπάρχουσα δομή, που είναι προγραμματισμένο να μετατραπεί σε απλό γραφείο από τις 17 του Οκτώβρη.

Ο Δήμος διαφωνεί με την κατάργηση του Υποκαταστήματος ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ και τη μετατροπή του σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης (Υ10/32/09.09.2016 απόφαση της Υποδιοικήτριας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) για τους παρακάτω λόγους:
1. Το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα υπάγεται οργανικά στο Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, θα παρέχει κατά βάση πληροφορίες σε ασφαλισμένους, συνταξιούχους και εργοδότες για κάθε ζήτημα αρμοδιότητας του Υποκαταστήματος και θα παραλαμβάνει αιτήσεις, τις οποίες στη συνέχεια θα προωθεί  για διεκπεραίωση στο αρμόδιο Υποκατάστημα.

2. Οι αρμοδιότητες του Γραφείου, όπως αυτές καθορίζονται βάσει της αριθμ. 090/11/20.03.2013 απόφασης του Διοικητού του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (ΦΕΚ 780 Β΄/04.04.2013) είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες και οι περισσότερες εργασίες ανά τομέα αρμοδιότητας θα πρέπει να εκτελούνται από το Υποκατάστημα που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι το Υποκατάστημα του Ναυπλίου.

3. Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ εποπτεύει μεγάλη γεωγραφικά περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τους δύο πρώην Δήμους Κρανιδίου κι Ερμιόνης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποστάσεις των ασφαλισμένων από το Κρανίδι απέχουν έως και τριάντα χιλιόμετρα. Η περιοχή αριθμεί περίπου 15.000 κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός υπερβαίνει τους 30.000 κατοίκους. Στην περιοχή αναπτύσσεται έντονη οικοδομή δραστηριότητα λόγω ανέγερσης εξοχικών κατοικιών. Επίσης, εκτός των 900 περίπου  μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ενώ παράλληλα δημιουργούνται και άλλες.

4. Το Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Κρανιδίου εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, (γύρω στους 3000) και 900 συνταξιούχους.

5. Το υπό δημιουργία Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης Κρανιδίου απέχει 80 χλμ από το Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ναυπλίου, στο οποίο και θα υπάγεται.

6. Το υπό δημιουργία Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης Κρανιδίου θα έχει, εξ ορισμού, λιγότερες αρμοδιότητες εξυπηρέτησης από το Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ναυπλίου και, λόγω ελλιπούς οργάνωσης και μηχανοργάνωσης, δε θα μπορεί να διεκπεραιώσει τις αρμοδιότητες που ορίζονται με την αριθμ. 090/11/20.03.2013 απόφαση του Διοικητού του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το υπό ίδρυση Γραφείο θα εξυπηρετεί μόνο το 10% των υπηρεσιών που εκτελεί σήμερα το Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Κρανιδίου και όχι το 90% των υπηρεσιών του Υποκαταστήματος, κατά δήλωση του σημερινού Διοικητού του ΙΚΑ, κ. Διονύση Καλαματιανού μέσω του βουλευτού, κ. Γκιόλα (Δελτίο Τύπου 19ης.09.2016 βουλευτού Αργολίδας, κ. Γιάννη Γκιόλα)

7. Η κατάσταση καθίσταται περαιτέρω δυσχερής, αν λάβουμε υπόψη μας πολλές περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στο οικείο Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Για να γίνω πιο σαφής, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να μεταβαίνουν στο Ναύπλιο και να επιστρέφουν στη έδρα τους διανύοντας συνολικά 160 χλμ, στο δύσκολο οδικό δίκτυο Κρανιδίου – Ναυπλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (οικονομική επιβάρυνση, χαμένος χρόνος, ταλαιπωρία, κ.λπ.)

8. Το Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Κρανιδίου πρέπει να έχει επαρκή στελέχωση και να  παραμείνει με την υφιστάμενη λειτουργική του μορφή τουλάχιστον έως τη δημιουργία του νέου φορέα ΕΦΚΑ.

Εκτός των παραπάνω λόγων υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί το Υποκατάστημα ΙΚΑ Κρανιδίου.

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις και λειτουργούν τουριστικές μονάδες όπως το ΑΜΑΝ ΖΟΕ και το ΝΙΚΚΙ BEACH και πρόκειται να γίνουν και οι παρακάτω μεγάλες επενδύσεις:
Α. Ένα τουριστικό θέρετρο (KOILADA HILLS) προϋπολογισμού 300.000.000 € με προβλεπόμενες θέσεις 1.150 εργαζομένων στη φάση κατασκευής και θέσεις 800 εργαζομένων κατά τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας.

Β. Κατασκευή δύο μαρίνων (μία στην Ερμιόνη και μία στο Πόρτο Χέλι) για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι άδειες κατασκευής συνολικής επένδυσης 15.000.000 € με προβλεπόμενες θέσεις 60 εργαζομένων κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.

Γ. Κατασκευή αεροδρομίου τύπου Β, τουριστικών πολυτελών καταλυμάτων και δημιουργία γκολφ 9 οπών σε έκταση 627 στρεμμάτων του ΤΑΙΠΕΔ στο Πόρτο Χέλι η οποία θα διατεθεί, ύστερα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, σε επενδυτή.  

Ο Δήμος Ερμιονίδας λαμβάνοντας υπόψη το έγγραφο Υ40/09/14.09.2016 του Τμήματος Διοικητικής Οργάνωσης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προτίθεται να συνεργασθεί με τη Διοίκηση του ΙΚΑ για εξεύρεση μικρότερου χώρου, με χαμηλότερο ενοίκιο, για τη στέγαση του Υποκαταστήματος ΙΚΑ Κρανιδίου. Ακόμη και στην περίπτωση που το ΙΚΑ αδυνατεί να καταβάλει ενοίκιο για το Υποκατάστημα Κρανιδίου τότε ο Δήμος Ερμιονίδας θα παραχωρήσει δωρεάν χώρο για τη στέγαση του Υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΚΑΜ Κρανιδίου.

Βάσει των ανωτέρω, κρίνεται απαραίτητο να ανακληθεί η υπ’ αριθμ. Υ10/32/09.09.2016 απόφαση της Υποδιοικήτριας ΙΚΑ – ΕΤΑΜ περί αναστολής της λειτουργίας του Υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ  τη 17η Οκτωβρίου 2016.

Το Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κρανιδίου, σύμφωνα με τον Δήμο Ερμιονίδας, πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι την έναρξη λειτουργίας του νέου φορέα ΕΦΚΑ.
 
Διαβάστε Επίσης: Βγάζει στην σέντρα τον Γκιόλα ο Σφυρής