ΠολιτισμόςΑρχείο

Τι «ψήνει» το Harvard στο Ναύπλιο…

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ουάσιγκτον αναπτύσσει και πραγματοποιεί, μέσω του Κέντρου στο Ναύπλιο (ΚΕΣ), προγράμματα και δραστηριότητες αφενός για φοιτητές του Harvard και άλλων πανεπιστημίων (π.χ. ελληνικών, αμερικανικών και κινεζικών) και αφετέρου για μαθητές ελληνικών λυκείων και νέους ακαδημαϊκούς-ερευνητές.

Ήδη από το 2002, όταν ξεκίνησε το Θερινό Πρόγραμμα του Harvard στην Ελλάδα και από την αρχή της λειτουργίας του ΚΕΣ στην Ελλάδα, το 2008, έχουν προσφερθεί υποτροφίες σε περισσότερους από 230 φοιτητές, μαθητές, καθώς και σε νέους ακαδημαϊκούς-ερευνητές στο πλαίσιο προγραμμάτων.

Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών χορήγησε 38 υποτροφίες σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μαθητές, ακαδημαϊκούς-ερευνητές από ελληνικά, αμερικανικά και κινεζικά πανεπιστήμια και σχολεία, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους σε προγράμματα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για το Θερινό Πρόγραμμα του Harvard στην Ελλάδα (Πρόγραμμα Συγκριτικών Πολιτιστικών Σπουδών) το Κέντρο χορήγησε πέντε υποτροφίες, τρεις εκ των οποίων σε φοιτητές και δύο σε νέους επισκέπτες ερευνητές. Ένδεκα υποτροφίες χορηγήθηκαν σε φοιτητές ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων για το Θερινό Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης. Για το Θερινό Πρόγραμμα Μαθητών Λυκείου χορηγήθηκαν δεκαέξι υποτροφίες σε έλληνες μαθητές Λυκείου, τέσσερεις σε φοιτητές του Harvard οι οποίοι εργάστηκαν ως εκπαιδευτικοί συνεργάτες των διδασκόντων και μια σε εκπαιδευτική συνεργάτιδα, μέλος του διδακτικού προσωπικού των Αρσακείων Σχολείων.

Εγκαινιάστηκε εφέτος νέα σημαντική δράση στην Ελλάδα. Το Κέντρο της Ουάσιγκτον, αναπτύσσοντας το ετήσιο Πρόγραμμα Ερευνητικών Υποτροφιών του, δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές-διδάκτορες να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα την έρευνά τους ως CHS Fellows στις Ελληνικές Σπουδές. Ο πρώτος υπότροφος ερευνητής του CHS στην Ελλάδα διεξάγει την έρευνά του επί ένα χρόνο, από τον Ιούλιο του 2016. 

Το Κέντρο στην Ελλάδα και την Αμερική προχωράει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Προσεχώς θα ανακοινωθούν τα νέα προγράμματα και οι υποτροφίες μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής του δικτύωσης.