ΠολιτισμόςΑρχείο

Κινδυνεύουν ζωές αν δεν φτιαχτεί το κάστρο της Επιδαύρου

Την ανάγκη άμεσης εκκίνησης εργασιών συντήρησης στο μεσαιωνικό κάστρο της Νέας Επιδαύρου ζητά με ερώτησή του στη βουλή ο Γιάννης Ανδριανός απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Το θέμα λογικά παίρνει πολιτικές διαστάσεις καθώς η μη ανάληψη των εργασιών έχει προκαλέσει αποκόλληση και κατακρήμνιση πετρών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές, καθώς ακριβώς δίπλα στο Κάστρο βρίσκονται κατοικίες.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
“Το μεσαιωνικό κάστρο της Νέας Επιδαύρου είναι ένα σημαντικό ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής, με μεταξύ άλλων τρεις βυζαντινούς ναούς, ο ένας εκ των οποίων σε καλή κατάσταση.

Από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογηθεί η υλοποίηση έργων συντήρησης, είχε εκπονηθεί σχετική μελέτη, και είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το 2014 με προϋπολογισμό 580.000 ευρώ.

Σήμερα, η μη ανάληψη των εργασιών έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο μνημείο, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αποκολλούνται και κατακρημνίζονται πέτρες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές, καθώς ακριβώς δίπλα στο Κάστρο βρίσκονται κατοικίες.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση έναρξη έργων συντήρησης του μεσαιωνικού κάστρου της Νέας Επιδαύρου, όπου εκτός της ιστορικότητας του μνημείου, ο κίνδυνος να τραυματιστούν πολίτες λόγω τις κατάστασης στην οποία βρίσκεται είναι υπαρκτός και μεγάλος”.