ΕκδηλώσειςΑρχείο

Ένα «σχολείο» για την χλωρίδα του Πάρνωνα

Το Κέντρο Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα, με βασικό θέμα την ανάδειξη του χλωριδικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, ανοίγει τις πύλες του για το κοινό. Το Κέντρο Πληροφόρησης δημιουργήθηκε στο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήριο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου Βασκίνας, στο Λεωνίδιο. Η εκδήλωση για την τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί από τον Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, ώρα 18:00, υπό την αιγίδα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Η τεκμηριωμένη παρουσία πολλών σημαντικών ειδών χλωρίδας στον Πάρνωνα, τον κατατάσσει σε μία από τις πλουσιότερες χλωριδικά περιοχές της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών, το Κέντρο Πληροφόρησης παραδίδεται άρτιο στους μελλοντικούς επισκέπτες του, έχοντας ως κύρια αποστολή να αποτελέσει έναν σύγχρονο και δυναμικό χώρο αναφοράς για την ανάδειξη του βοτανικού πλούτου του Πάρνωνα. Το Κέντρο έρχεται να συμπληρώσει τις λοιπές υποδομές για ενημέρωση επισκεπτών που διαθέτει ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού στην περιοχή (λειτουργούν τρία Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, στο Άστρος, την Καστάνιτσα και τον Άγιο Πέτρο, Αρκαδίας).
 

Η αποκατάσταση του κτηρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Βασκίνας για τη μετατροπή του σε Κέντρο Πληροφόρησης για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα, καθώς και η εγκατάσταση της Έκθεσης Ερμηνείας Περιβάλλοντος σε αυτό, υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις στο πλαίσιο της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του ΕΣΠΑ.

Το διώροφο κτήριο σύμφωνα με την τυπολογία της κατασκευής του, πιθανότατα κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως οικία ενώ κατόπιν ως Δημοτικό Σχολείο για τα παιδιά με μόνιμη κατοικία τον οικισμό της Βασκίνας. Όταν το Σχολείο σταμάτησε τη λειτουργία του έμεινε ανεκμετάλλευτο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 οπόταν ο Φορέας Διαχείρισης ως Κύριος του Έργου, σύνηψε Προγραμματική Σύμβαση με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου, η οποία αποπεράτωσε τη σχετική εργολαβία ως Φορέας Υλοποίησης.

Η δεύτερη φάση αφορούσε στον σχεδιασμό, στην οργάνωση, παραγωγή και εγκατάσταση της Έκθεσης Ερμηνείας Περιβάλλοντος του Κέντρου. Η έκθεση και οι παράλληλες δράσεις ενημέρωσης για τη χλωριδική αξία της προστατευόμενης περιοχής που θα υλοποιούνται στο εξής, πρόκειται να ενισχύσουν τους στόχους της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχει θέσει από την ίδρυσή του ο Φορέας Διαχείρισης.
 

Λόγω του ειδικού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του κτηρίου και της σημαντικής μορφολογικής και πολιτιστικής αξίας του συνόλου του κτίσματος αλλά και των επιμέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων του, οι επεμβάσεις είχαν σκοπό τη διατήρηση, επισκευή και ανάδειξη των ανωτέρω και την ταυτόχρονη αποκατάσταση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα, της στατικής επάρκειας, της ενεργειακής αναβάθμισης και της λειτουργικής ένταξης της νέας χρήσης. Οι ζωγραφιστές παραστάσεις των ταβανιών του ορόφου είναι χαρακτηριστικά δείγματα διακόσμησης των αστικών σπιτιών του Λεωνιδίου της εποχής, πιθανώς φιλοτεχνημένες από καλλιτέχνη που έχει προσκληθεί από την Κωνσταντινούπολη. Η συντήρηση και η αναπαλαίωση του εσωτερικού διακόσμου συνέβαλε στη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Λεωνιδίου.

Για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης, η επιλογή των διαφόρων δενδροκομικών, ανθοκομικών, καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών, έγινε με γνώμονα την ανάδειξη της τοπικής βλάστησης η οποία συνδυάζεται αρμονικά με τη φυσική χλωρίδα του οικισμού αλλά και της προστατευόμενης περιοχής γενικότερα. Τα έξοδα για την προμήθεια και φύτευση των φυτών και της προμήθειας και εγκατάστασης του συστήματος άρδευσης του κήπου, αποτελούν δωρεά προς τον Φορέα Διαχείρισης, του οργανισμού – φιλανθρωπικού ταμείου με την επωνυμία Honeyguide Wildlife Charitable Trust με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.