Η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, στη βάση του σχεδίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την τουριστική αξιοποίησή του, βρέθηκε στο επίκεντρο του Διεθνούς Συμποσίου με τίτλο «Τραίνο, τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη» που διοργανώθηκε στη Ελβετική πρωτεύουσα στις 20 και 21 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης.
Τι ακριβώς όμως σχεδιάζεται να γίνει και ποιές προτάσεις υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι;
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Αναγνώστη Πελοποννήσου» υπάρχουν ήδη προτάσεις από ξένες εταιρίες για ενοικίαση βαγονιών για «Τουρισμό φίλων του κρασιού», και οι οποίες θα νοικιάζουν βαγόνια και μηχανές είτε από τον ΟΣΕ, είτε από όποια εταιρία τον αγοράσει, και θα διέρχονται πχ από περιοχές που υπάρχουν οινοποιεία. Τα βαγόνια θα σταθμεύουν σε μία περιοχή, οι τουρίστες θα επισκέπτονται τα μέρη που έχουν επιλέξει να γνωρίσουν και θα επιστρέφουν στα βαγόνια τους τα οποία θα είναι κάτι σαν κινητό ξενοδοχείο πάνω σε ράγες.
Μία άλλη πρόταση αφορά τον συνεδριακό τουρισμό μέσα σε τρένο. Το μισθωμένο τρένο θα διέρχεται από συγκεκριμένα μέρη όπου και θα διανυκτερεύει, ενώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα πραγματοποιούνται διαλέξεις για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις γαστρονομικές συνήθειες της περιοχής, αλλά και πάνω σε καθαρά επιστημονικού ενδιαφέροντος θέματα.
Φυσικά από τις προτάσεις δεν λείπουν οι γαμήλιες δεξιώσεις μέσα στο τρένο, και όχι μόνο… Για τον σκοπό αυτό από πλευράς Περιφέρειας ερευνάται στου Ρέντη αν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα παλαιά τρένα των αρχών του σιδηροδρόμου στην χώρα μας, όπως είχε προτείνει στις αρχές του ’90 ο Σύλλογος Φίλων του Ελληνικού Σιδηροδρόμου στους τότε δήμους Ναυπλίου (επί Τσούρνου) και Άργους (επί Παπανικολάου) χωρίς όμως να δει τις προτάσεις του να ευωδούν.
Μία νέα δραστηριότητα που ανθεί στην Ευρώπη αλλά δεν έχει γίνει συνήθεια στην χώρα μας είναι το ποδήλατο πάνω σε ράγες. Η μόνη αλλά σημαντική αιτία που δεν έχει πάρει περιηγητικές διαστάσεις στην Ελλάδα είναι ότι αν συναντηθείς με αντιθέτως κινούμενο τροχιοποδήλατο, ένας από τους δύο θα πρέπει να κατέβει από τις γραμμές αφού δεν υπάρχουν παράλληλες γραμμές προς την αντίθετη κατεύθυνση όπως υπάρχουν στους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατασκευαστικά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή του υπάρχοντος μετρικού δικτύου αφού και τα παλαιά τρένα που πιθανόν θα δρομολογηθούν είναι κατασκευασμένα για τις ρωσικές γραμμές της εποχής του Τρικούπη. Αυτό σημαίνει πως το όνειρο για προαστιακό μέχρι το Ναύπλιο και κόμβο στο Άργος για αλλαγή τρένου, περνά για ακόμα μία φορά στο περιθώριο και δεν θα συμπεριληφθεί στις μελέτες του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης.
Χλωμή με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαντάζει και η επιβατική επαναλειτουργία του τρένου επί του υπάρχοντος δικτύου, που κάποιοι ακόμα ονειρεύονται πως μπορεί να γίνει πράξη, με ίσως μόνη πιθανότητα (σε ότι αφορά την Αργολίδα) να δρομολογηθεί μελλοντικά κάποιο τοπικό τρένο μεταξύ Ναυπλίου και Άργους, που υπό προϋποθέσεις θα φθάνει μέχρι και τα Φίχτια (σημερινός σταθμός Μυκηνών).