Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ο anagnostis.org στο site του Στέλιου Κούλογλου

Ο anagnostis.org στο site του Στέλιου Κούλογλου

Πρώτο θέμα στο site του ευωβουλετή Στέλιου Κούλογλου, φιλοξενείται από το πρωί της Τρίτης η συνέντευξη που δόθηκε στο anagnostis.org και στον έντυπο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Γράφει το site του Στέλιου Κούλογου:

“Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στον Άκη Γκάτζιο για τον «Αναγνώστη Πελοποννήσου» μιλώντας για τη μάστιγα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας επισήμανε ότι «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είναι στην Ιταλία, είναι στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και ειδικότερα για τους νέους είναι ένα στρατηγικό πλήγμα. Και έχει αρχίσει να πλήττει πάρα πολύ και την Γαλλία.

Αν δεν αλλάξει η πολιτική της Ευρώπης, και δεν δοθεί βάρος στην ανάπτυξη, να γίνουν επενδύσεις, δημόσιες επενδύσεις –όλα αυτά που αρνείται δηλαδή το Βερολίνο και ο κος Σόιμπλε – θα συνεχίσουμε να δυσκολευόμαστε πάρα πολύ».

Στην συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής αναφέρεται ακόμα στο προσφυγικό και ειδικά στην πρόταση για δημιουργία μικρών Hot Spot σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στις  αντιδράσεις των αυτοδιοικήσεων και των τοπικών κοινωνιών, στο θέμα της οικονομίας, της ελάφρυνσης του χρέους, στο θέμα της συμφωνίας για τη CETA και σε άλλα επίκαιρα θέματα.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Το κείμενο της συνέντευξης:

Έχουμε κάνει μια συμμαχία Αριστερά, Σοσιαλιστές της προοδευτικής πτέρυγας και Πράσινοι, για διάφορες δράσεις. Μία από αυτές ήταν που ζητήσαμε επιτέλους να εφαρμοστούν οι συμφωνίες. Αυτό που θέλαμε να δείξουμε είναι όταν ζητούν από την Ελλάδα να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, και η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή τα εφαρμόζει, θα πρέπει και οι άλλοι να εφαρμόσουν αυτά που έχουν συμφωνήσει.

Δυστυχώς δεν έγινε αυτό. Η Γερμανία κινεί τα νήματα και ο Σόιμπλε δεν θέλει να ανακινείται το θέμα του χρέους. Αλλά πιέζονται καθώς τους εκθέτουμε ότι αθετούν τις υποσχέσεις τους και δεν τηρούν αυτά που λένε. Το δόγμα του Σόιμπλε είναι απλό: κάνουμε μια συμφωνία, την τηρείς, βγήκες από την κρίση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή με την αξιολόγηση είναι τα εργασιακά και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ. Νομίζω όμως ότι η δεύτερη αξιολόγηση είναι πιο βατή από την πρώτη. Δεν περιλαμβάνει πρόσθετα οικονομικά μέτρα. Ο κόφτης δεν εξαρτάται από τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά η οικονομία δεν πηγαίνει άσχημα. Δεν ανθεί, δεν είναι ότι ο κόσμος δεν υποφέρει, δεν είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ασφυκτιούν από τα φορολογικά μέτρα. Η οικονομία όμως έχει σταθεροποιηθεί κάπως, έχει πολύ μικρά σημάδια ότι τσιμπάει αλλά χωρίς να αλλάζει η καθημερινότητα του κόσμου. Δεν θα χρειαστούμε πρόσθετα μέτρα τύπου κόφτη.

Η ελάφρυνση του χρέους μας ευνοεί γιατί θα μπορέσουμε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν συμμετέχει. Αυτό σημαίνει φθηνότερο χρήμα στις τράπεζες άρα φθηνότερο χρήμα στις επιχειρήσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρόλο που πολλές είναι υγιείς και έχουν εξαγωγικές δραστηριότητες, ασφυκτιούν από το σημερινό καθεστώς. Άρα μια τοποθέτηση ότι το χρέος θα ελαφρυνθεί, έστω κι αν αυτό δεν γίνει σήμερα, θα βοηθήσει.

Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει περισσότερη πίεση εκτός από τα συμφωνηθέντα. Αντίθετα, επειδή ο Σόιμπλε έχει στυλώσει τα πόδια για την ελάφρυνση του χρέους λόγω των εκλογών στη Γερμανία,  είναι ευκαιρία να πάρουμε δύο πράγματα: συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση με μια άλλη οδό. Ο Ντράγκι να το αποδειχθεί με κάποιο τρόπο. Η ΕΚΤ να κάνει τη δική της αξιολόγηση για το χρέος, να βγάλει κάτι και να μας εντάξει. Το δεύτερο είναι τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπουν τα μνημόνια για μετά το 2018. Δεν είναι ρεαλιστικά. Μπορούμε να επιτύχουμε μια μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να μπορέσει να ανακουφιστεί η οικονομία.

Νοιώθω πολύ άσχημα με το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα. H απορροφητικότητα των σχετικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ έχει βελτιωθεί με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Δεν νομίζω ότι στην απορρόφηση υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα της ανεργίας. Είναι βραχυπρόθεσμα τα προγράμματα αυτά. Ήμουν σε συνέδριο στην Ιταλία πρόσφατα για τις σχέσεις Βορρά-Νότου όπου μαλώσαμε με κάποιους Βόρειους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είναι στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Ισπανία, ειδικότερα με τους νέους, είναι ένα στρατηγικό πλήγμα και έχει αρχίσει και πλήττει πάρα πολύ και την Γαλλία. Αν δεν αλλάξει η πολιτική της Ευρώπης και δεν δοθεί βάρος στην ανάπτυξη, να γίνουν δημόσιες επενδύσεις, όλα αυτά που αρνείται το Βερολίνο και ο κ. Σόιμπλε, θα συνεχίσουμε να δυσκολευόμαστε πάρα πολύ.

Το πιο αποτελεσματικό σύστημα για να απορροφήσουμε τους πρόσφυγες και για να μην υπάρξουν κοινωνικά προβλήματα θα ήταν να διασπαρούν σε πολύ μικρά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, σε πολύ μικρές μονάδες. Οι μεγάλες μονάδες ευνοούν εγκληματικότητα, δημιουργία μαφιών, βία, όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Κακώς υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες γιατί 25 άτομα σε μία πόλη δεν θα κάνουν κάποια διαφορά, Αντιθέτως. Διοργάνωσα ένα συνέδριο μαζί με ευρωβουλευτές από άλλες χώρες για το προσφυγικό και οι Ιταλοί μας έλεγαν ότι σε ορισμένα εγκαταλελειμμένα χωριά στην Νότια Ιταλία έδωσαν ξανά ζωή οι πρόσφυγες.

Δυστυχώς υπάρχουν αντιδράσεις και από τους ξένους που δεν θέλουν να φύγουν οι πρόσφυγες από τα hot spot και να πάνε σε όλη την Ελλάδα γιατί αυτό παραβιάζει τη συμφωνία με την Τουρκία. Πάλι προσπαθούν να μας κάνουν αποδιοπομπαίους τράγους. Όμως περιμένουμε κι εμείς να εφαρμοστούν οι συμφωνίες από την πλευρά τους και δεν εφαρμόζεται καμία. Το πιέζουμε να υπάρξει η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν το κάνουν. Περιμένουμε να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις στο τεχνικό προσωπικό. Ούτε αυτό γίνεται. Δυστυχώς αυτή είναι η Ευρώπη και μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να κινηθούμε.

Το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα έχει περιοριστεί. Η Ιταλία δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες κάθε ημέρα. Ήμουν στη Ιταλία, τα συζητήσαμε και τα είδα. ΄Έχουν αφήσει δύο χώρες να τραβούν το βάρος μιας κρίσης την οποία οι ίδιες δεν δημιούργησαν.

Πριν λίγο είδα μια ευρωβουλευτή από την Βαλονία και της είπα «Vive la Wallonie»,  «Ζήτω η Βαλονία», γιατί ένα μικρό κοινοβούλιο του γαλλόφωνου Βελγίου κατάφερε και εμπόδισε την υπογραφή μιας συμφωνίας η οποία είναι καταστροφική για τους μεσαίους και μικρούς παραγωγούς, για τα τοπικά προϊόντα της Ευρώπης. Τώρα έχουμε ένα αδιέξοδο, ή θα τους πάρει πολύ χρόνο. Άξιζε τον κόπο κάποιο κοινοβούλιο να το μπλοκάρει. Το δικό μας μόνο του δεν μπορούσε να το κάνει γιατί πάλι η Ελλάδα θα βρισκόταν αντίθετη με 26-27 και θα έλεγαν «να κοιτάξτε τι κάνουν πάλι οι Έλληνες». Άλλες αριστερές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να το κάνουν.

Οι Βαλόνοι δέχτηκαν τρομερές πιέσεις. Ο πρωθυπουργός τους είπε τι κρίμα που αντίστοιχες πιέσεις δεν εξασκούνται σε αυτούς που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Αλλά  οι Βαλόνοι δεν χρωστάνε. Αυτό είναι το μυστικό. Όταν είσαι σε μνημόνια έχεις περιορισμένα περιθώρια κινήσεων σε όλους τους τομείς. Το δίδαγμα για τη χώρα είναι ότι πρέπει να κοιτάξει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της να μην ανοίγεται πολύ και να τα ξαναφτιάξει ώστε να καναβτει την αυτονομία και την ανεξαρτησία της. Γιατί σήμερα την έχουμε περιορίσει και σε σημαντικό βαθμό την έχουμε χάσει.

 

Exit mobile version