Ένα πρωτότυπο και όμορφο γλυπτό κοσμεί εδώ και μερικούς μήνες την πρόσοψη του δημοτικού σχολείου Τολού. Το τεράστιο χταπόδι της φωτογραφίας από ανακυκλώσιμα υλικά, καταλαμβάνει όλο σχεδόν τον μπροστινό τοίχο.
Κατασκευάστηκε τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο δράσης με την ονομασία «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού μαζί με το δημοτικό σχολείο Τολού και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
Το εικαστικό, καλλιτεχνικό έργο είναι μια ιδέα του Francesco Moretti και σκοπό έχει να μαθαίνουν τα παιδιά για την τέχνη, για την ανακύκλωση αλλά και να συνεργάζονται για την επίτευξη ενός σκοπού! Το τεράστιο χταπόδι έχει σχηματιστεί από εκατοντάδες κουτάκια αναψυκτικών.
Ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα
Ο Francesco Moretti γεννήθηκε στην Πίζα το 1973. Είναι απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Λυκείου της Λούκκα (1992) και αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1997), με ειδίκευση στη ζωγραφική και διπλωματική εργασία πάνω στο έργο του Frank Stella. Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη βίντεο-τέχνη, τις εγκαταστάσεις, τη γραφιστική και τη διαφήμιση.
Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες (Keith Haring, Marco Eberle) και έχει στο ενεργητικό του 10 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε 22 ομαδικές και σε πολλά φεστιβάλ, σε γκαλερί, μουσεία και εναλλακτικούς χώρους στην Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Δούλεψε, επίσης, ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων στην Ιταλία και την Ελβετία, ως σχεδιαστής φωτισμών και σκηνογράφος στο θέατρο και στον κινηματογράφο στην Ιταλία και ως επιμελητής εικαστικών εκθέσεων για λογαριασμό του Δήμου της Πίζας. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Ιταλία και την Ελβετία, σε ιδιωτικές συλλογές και στη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Μουσείου στο Ναύπλιο. Από τον Αύγουστο του 2005 ζει στο Ναύπλιο όπου διατηρεί και το εργαστήρι του.
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές
Το πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», στο πλαίσιο του οποίου κατασκευάστηκε το χταπόδι, ξεκίνησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε συνεργασία με την Α’ Βάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ν. Κίου, και φορείς της περιοχής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές». εκτός από την συγκεκριμένη κατασκευή είχαν γίνει τότε και εκδηλώσεις στον Αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης, με θέμα «Αναγνωρίζουμε τη χλωρίδα στην αρχαία Ασίνη», με ταυτόχρονο εντοπισμό και αναγνώριση της χλωρίδας της περιοχής και έγιναν ξεναγήσεις και προγράμματα γνωριμίας με τη χλωρίδα του αρχαιολογικού χώρου σε δημοτικά σχολεία και στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου.
Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Συνολικά, 45 Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποίησαν τότε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 13 Δήμους, 19 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.