ΕυρώπηΑρχείο

Παπαδάκης: Αξιοποιούν το αδιέξοδο στα σκουπίδια της Πελοποννήσου, για να αποδεχτεί ο λαός τους ιδιώτες

Αποστολή του Άκη Γκάτζιου στο Στρασβούργο

Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι σφοδρή, καθώς πίσω από αυτή κρύβονται τεράστια κέρδη των εταιριών, καταγγέλλει με δηλώσεις του στον Άκη Γκάτζιο, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Ο ευρωβουλευτής δηλώνει: “Η διαπάλη γύρω από τη διαχείριση των σκουπιδιών είναι σφοδρή, καθώς πίσω από αυτή κρύβονται τεράστια κέρδη των εταιριών. Οι όποιες αντιπαραθέσεις του προηγούμενου διαστήματος μεταξύ περιφέρειας και κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, οι ευμετάβλητες συμμαχίες που διαμορφώνονται κάθε φορά, αφορούν το ποιος μεγαλοεργολάβος θα πάρει τον «μποναμά» από τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και των στηριγμάτων τους στην Περιφέρεια και τους Δήμους, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο μεθοδευμένα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν για μελέτες, με αποτέλεσμα η Πελοπόννησος για πολλά χρόνια να μην έχει έναν αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ.

Σήμερα οι δυνάμεις που δημιούργησαν το αδιέξοδο το αξιοποιούν για να αποδεχτεί ο λαός την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες με την υπογραφή της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ. Με αποφάσεις των αρμοδίων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ, ήδη δίνεται το πράσινο φως για την υπογραφή της ΣΔΙΤ, που σημαίνει εγγυημένη κερδοφορία για την εταιρεία και βαριές συνέπειες στο περιβάλλον στην υγεία και την τσέπη των εργατικών λαϊκών στρωμάτων.

Επιπλέον, εγκαταστάσεις και επενδύσεις της προσωρινής διαχείρισης από τους Δήμους που έχει πληρώσει ο λαός θα πάνε προίκα στους ιδιώτες, εν προκειμένω στην ΤΕΡΝΑ, αφού κανένας δήμος δεν θα μπορεί να σηκώσει το βάρος λειτουργίας αυτών των μονάδων και των αντίστοιχων ρητρών που προβλέπει η σύμβαση ΣΔΙΤ.

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα καταγγείλει τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο. Τα εργατικά λαϊκά  στρώματα της Πελοποννήσου δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτούς που διαγκωνίζονται ποιος θα προωθήσει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που σημαίνει παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος, πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων στον κλάδο, παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η μόνη φιλολαϊκή λύση στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται είναι με την πάλη του  σε σύγκρουση με τα  μονοπώλια και την εξουσία τους ο λαός να διεκδικήσει:
Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών σε όλα τα επίπεδα και χωρίς καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, που πρέπει να απαλλαγούν από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών και από άλλα πάσης φύσεως χαράτσια.

Ο Φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις αναγκαίες χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα σε πολιτικές μείωσης παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να διασφαλιστούν πλήρη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, ο σεβασμός στο περιβάλλον κι η μη επιβάρυνση  της υγείας όσο και της τσέπης των λαϊκών στρωμάτων”.